ŠTA NE SMETE DA JEDETE NAKON ISTEKA ROKA

27.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1218 | Autor: | 0

Maslac, mleveno meso, ribu, ceđene sokove, bobičasto voće i spanać bacite nakon isteka roka upotrebe


Neke namirnice možete slobodno jesti i nakon isteka roka upotrebe. Šećer, brašno, pirinač i testenina uglavnom se mogu koristiti duže nego što je na pakovanju napisano. Ipak, postoje namirnice koje bi odmah po isteku roka trebalo baciti.

Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodu poput sira, maslaca, pavlake i punomasnog mleka povećavaju rizik od infekcije hranom urokovanom bakterijskom kontaminacijom. Ovi proizvodi uglavnom nisu pasterizovani ili podvrgnuti bilo kojoj termičkoj obradi da bi se uništile štetne bakterije. Ukoliko pojedete ove proizvode, a rok im je istekao, možete rizikovati da dobijete salmonelu, VTEC, listeriju, E.Coli.

Ceđeni sokovi
U poređenju sa prerađenim sokovima, postoji velika razlika: prerađeni sokovi pasterizuju se kako bi se eliminisale štetne bakterije, dok ceđeni sokovi ne prolaze ovu fazu obrade. Pasterizacija će produžiti rok trajanja sokova, suprotno neobrađenim sirovim sokovima koji ističu u roku od nekoliko dana.

Riba
Kod kupovine i skladištenja sveže ribe ključno je izbegavati prekid lanca hlađenja. To možete učiniti tako što ćete ribu držati u prenosnom frižideru ili kesi za zamrznute proizvode na putu od supermarketa do kuće.
Kako je riba vrlo osetljiva na bakterije, važno je iskoristiti je u roku od dva sata od kupovine. Ako želite da spremate ribu kasnije, stavite je zamrzivač u kojem može stajati do šest meseci.

Sveže bobice
Prvo izvadite loše bobice kako one ne bi pokvarile ostale. Voće držite u tanjiru u frižideru i nemojte ga prati dok ne budete hteli da ga jedete. Tako će ostati sveže duže vreme. Višak voća zamrznite.

Spanać
Pakovanja spanaća i zelene salate obično su prethodno oprana. Međutim to ne znači da ti proizvodi i dalje ne sadrže bakterije poput E.coli. Zato ih je pre upotrebe neophodno ponovo oprati, ali i potrošiti pre roka.

Mleveno meso
Mleveno meso nepredvidivo je u pogledu čuvanja i pripreme. Pratite datum isteka. Mleveno meso kojem je istekao rok trajanja može biti zaraženo opasnim bakterijama i mogli biste lako da se otrujete.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem