KRVNI PRITISAK SKAČE OD BUKE, MALE PLATE I PREVIŠE KAFE

30.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 596 | Autor: | 0

Osim loše hrane i male fizičke aktivnosti, krvni pritisak će skočiti i od faktora koje ne povezujete sa srčanim bolestima. Prepoznajte ih i reagujte na vreme

Buka
Izloženost bučnom orkuženju, bilo na poslu ili kod kuće, a pogotovo tokom noći, povezana je s povišenim krvnim pritiskom.
Uzrok visokom pritiska neće biti samo buka koju proizvode saobraćaj, komšije, radovi na ulici ili nešto treće, već i nedostatak kvalitetnog sna.

Mala plata
’Tanak novčanik’ izaziva nezadovoljstvo na puno životnih područja, a može stvarati probleme i kod zdravlja srca. Plata je važan faktor u percepciji vlastite dobrobiti i vrednosti kod ljudi, što znači da će manjak novca izazvati i manjak samopouzdanja, što će dovesti do stresa i hipertenzije.

Zagađeno okruženje
Što je veća izloženost zagađenom vazduhu, to je veća šansa od hipertenzije, čak i ako osoba redovno vežba i nema problema sa zdravljem.
Udisanje zagađenog vazduha vodi do upale koja može da izazove promene u arterijama i drugim krvnim sudovima, nakon kojih sledi rizik od visokog krvnog pritiska.

Previše kafe
Kofein je moćan stimulans, što znači da pomaže kod razbuđivanja, koncentracije, pa čak i odlazaka u WC. Ipak, on takođe povećava pritisak. Ključ je u umerenosti, ako primetite da srce ubrzano radi nakon unosa kofeina, šoljica kafe dnevno će biti sasvim dovoljna.

Oralni kontraceptivi
Žene koje piju kokntraceptivne pilule s estrogenom imaju veće šanse od hipertenzije i oboljenja srca, a što su duže na piluli, to je šansa veća.
Rizik od srčanih oboljenja kod žena koje piju kontracepciju i pri tome puše još je veći, pa se preporučuju drugačija vrste zaštite.

Previše krompira
Konzumiranje četiri ili više obroka koji uključuju krompir, bio on kuvan, pržen, pečen ili pire, na nedeljnoj bazi, povezano je s visokim krvnim pritiskom, pogotovo kod žena. Krompir ima visok glikemijski indeks, što znači da može da dovede do naglog porasta šećera u krvi i hipertenzije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem