PEČURKA SMANJUJE MOZAK

02.06.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 328 | Autor: | 0

Postoji gljiva čiji otrov prodire u telo preko kože

U Australiji nedavno je, hiljadama kilometara od staništa, pronađena otrovna vrsta pečurke koja smanjuje mozak i može izazvati smrt. Njen naziv na latinskom je „Podostroma cornu-damae“.

Otrovnu vatrenu koralnu gljivu našao je fotograf Rej Palmer, dok je istraživao kišnu šumu u Redlinču, u Kvinslend Australija.
U Japanu i Južnoj Koreji ranije su zabeleženi slučajevi smrtonosnog trovanja pečurkom jarkonarandžaste boje, ali sada je prvi put primećena u Australiji.
To je jedina vrsta pečurke koja može da inficira čoveka preko kože, a važi za drugu na listi najotrovnijih gljiva na svetu.
Dodirivanje vatrene koralne gljive izaziva deramtitis (crvenilo i oticanje kože). Simptomi povezani s konzumacijom tj. doticanjem ove gljive uključuju bolove u želucu, promene u percepciji, smanjenje broja leukocita i trombocita, ljuštenje kože na licu, gubitak kose i smanjivanje mozga, što rezultira poremećajem govora i problemima s dobrovoljnim kretanjem.
Takođe je otkriveno zatajenje više organa, bubrega, nekroza jetre i diseminirana intravaskularna koagulacija.
Ova vrsta pečurke najčešće raste na korenju stabala i zemlji oko njih, uglavnom u planinama Japana i Južne Koreje, ali ih ima i u Indoneziji i Papui Novoj Gvineji.
Pečurka je toliko opasna da Palmer ne želi da otkrije tačnu lokaciju.
– Nalazi se u divljini, na veoma skrivenom mestu – kaže on.
Foto: Vikipedija

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem