LOŠE KOMBINACIJE VITAMINA I MINERALA

05.06.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1438 | Autor: | 0

Ne uzimajte istovremeno gvožđe i zeleni čaj, kalijum i kalcijum, cink i bakar

Milioni ljudi svakodnevno uzimaju vitamine, minerale i druge dodatke ishrani za poboljšanje zdravlja i opšeg stanja, ali uzimanje određenih tableta zajedno, može stvoriti opasnu mešavinu.
Kombinacije suplemenata koje bi trebalo izbegavati su:

Magnezijum i kalcijum
Kad se ti minerali uzimaju istovremeno, njihova delotvornost se smanjuje, kaže dr Tod Kuperman, predsednik, nezavisne kompanije za testiranje Consumlab u Njujorku, čiji je fokus na proizvodima za zdravlje i ishranu.
- Uzimanje velike količine minerala sa drugim mineralima smanjiće apsorpciju - kaže dr Kuperman.
U osnovi, minerali se nadmeću jedni s drugima i guše jedni druge. Zato bi takve minerale trebalo da uzimate u razmakom od barem dva sata.

Cink i bakar
Među mnogim prednostima cinka visoko na lestvici nalazi se i jačanje imuniteta, ali trebalo bi da znate da cink ometa apsorpciju bakra.
- Ako morate da uzimate bakar, ali i cink, napravite razmak od minimalno dva sata - ističe dr Kuperman.
Takođe, visoke doze cinka, koje se uzimaju u dužem periodu, mogu da prouzrokuju nedostatak bakra.

Gvožđe i zeleni čaj
Ako mešate gvožđe sa zelenim čajem, crnim čajem ili dodacima na bazi kurkumina, vaše telo neće moći da apsorbuje ovaj mineral.

Riblje ulje i ginko
Dodaci ribljeg ulja omega-3 mogu da smanje upalu i poboljšaju raspoloženje, ali kada uzmete ove dodatke sa biljem koje razređuje krv, poput ginka ili belog luka, to može da spreči zgrušavanje i dovede do nekontrolisanog krvarenja.

Vitamini A, D, E i vitamin K
Ako uzimate vitamin K sa drugim vitaminima rastvorljivim u mastima, poput A, D ili E, možda ga nećete apsorbovati onoliko koliko biste da ste ih uzimali u različito vreme, naglašava dr Kuperman.
- Ako uzimate multivitamin, ne brinite, ali ako vam nedostaje vitamin K, uzimajte ga bar dva sata odvojeno od ostalih vitamina rastvorljivih u mastima - kaže doktor.

Kalijum i kalcijum
I ovi minerali će se nadmetati za apsorpciju u telu, upozorava doktor. Ako treba da uzimate oba suplementa, obavezno ih razdvojite nekoliko sati.

Kantarion i antidepresivi
Kod lekova koji se uzimaju bez recepta ili na recept, koji mogu loše da utiču na suplemente, potreban je poseban oprez, kaže Robert Gleter, docent za hitnu medicinu iz Northwell Health u Njujorku. Na primer, kantarion može da prouzrokuje temperaturu, zbunjenost i teskobu ako se uzima sa antidepresivima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem