POVRĆE ČUVA ZUBE

22.06.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 243 | Autor: | 0

Jabuke, mleko i jogurt su dobri, ali posle konzumacije obavezno je oprati zube

U našem narodu često se kaže da onaj ko pre spavanja pojede jabuku ne mora da brine za zdravlje zuba. Da li je to istina?

Jabuke su oduvek važile za dobre čistače zuba zbog obilja vitamina i minerala koje sadrže, ali i činjenice da kad grizemo jabuku, tada masiramo desni i čistimo delove između zuba i uklanjamo dentalni plak i ostatke hrane.
Međutim, jabuka sadrži dosta šećera, koji opet mogu aktivirati stvaranje plaka, pa je preporučljivo da nakon što pojedete jabuku, popijete čašu vode ili operete zube.
Svi znamo da slatkiši i sokovi imaju štetno dejstvo na zube, najviše zbog količine šećera koje sadrže.
Ako ne možete da se odreknete sokova, preporučuju se prirodni, ceđeni sokovi, a slatkiše i sladoled konzumirajte u umerenoj količini.
Isto važi i za mlečne proizvode - imaju i dobre i loše strane. Mleko i jogurt su veoma zdravi za zube. Dodatno ojačavaju zube, jer su bogati kalcijumom. Istovremeno, uništavaju zube ukoliko ih ne perete redovno.
Najbolji saveznik u borbi protiv karijesa i paradontoze je - povrće!
Svako povrće koje jedete je izvor velikog broja vitamina i minerala, jako je dobro za naše kompletno zdravlje i imunitet, pa samim tim i za zdravlje zuba.
Bolje je jesti sveže povrće, jer sadržaj hranljivih sastojaka drastično opada termičkom obradom.
Čvrsto i hrskavo povrće, poput sirove šargarepe ili celera, zahteva veće angažovanje mišića, a to je dobro, jer žvakanje stimuliše proizvodnju pljuvačke koja neutrališe kiseline i enzime u ustima koji mogu oštetiti gleđ zuba i dovesti do kvarenja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem