BILJNA POMOĆ PRE I POSLE OPERACIJE

20.07.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 549 | Autor: | 0

Za potpun i lagan oporavak od uobičajenih posledica anestezije, vrlo je važna priprema pre same operacije

Uprkos opasnostima na koje su nas upozoravaju i neki filmovi, komplikacije vezane uz anesteziju vrlo su retke. Ipak, za potpun i lagan oporavak od uobičajenih posledica anestezije, vrlo je važna priprema pre same operacije.
Poznato je da određeno bilje, posebni čajevi, vitamini i minerali mogu da pomognu da lakše podnesete operaciju i anestaziju.

Vitamin C
Vitamin C je moćan anestetik i antioksidans. On je toliko snažan da ga treba izbegavati u velikim dozama pre operacije. Inače se preporučuju velike doze vitamina C (na primer čista askorbinska kiselina) tokom svega dva ili tri dana.
Osim čiste askorbinske kiseline možete da pokušate i s hranom koja je prirodno bogata vitaminom C.

Hrana bogata sumporom
Beli luk - ako ikako možete, uzmajte beli luk. On ima jaka antivirusna, antiseptička i antibiotička svojstva.
Cveklu je teško pobediti kada su u pitanju prirodni čistači. Ona je bogata vitaminima B3, B6, C i beta karotenom. Sadrži puno gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma i podržava zdravlje jetre i žučne kese.
Izdanci brokolija sadrže oko dvadeset puta više sulforafana, sastojka koji pomaže u čišćenju jetre, nego brokoli. Osim povrća, možete koristiti i dodatke ishrani koji sadrže vitamine B kompleksa ili sulforafan.
Neke druge biljke, koje se obično koriste za čišćenje su: lucerka, koren maslačaka i pasjakovina.

Kopriva
Pomažu jetri, ali nikako ne smete zaboraviti na još jedan važan organ - bubrege, a njihov najbolji zaštitnik je kopriva. Ona se vekovima koristi za lečenje svih bubrežnih stanja, i to iz dobrih razloga.
Kopriva smanjuje štetu koja nastaje zbog manjka kiseonika, otapa mokraćne kamence, a pokazuje rezultate kod oporavka pankreasa od oštećenja nastalih korišćenjem lekova.
Pijte jednu do tri šoljice čaja od koprive svakog dana prve dve nedelje nakon operacije.

Sikavica (silimarin)
Jedan od poznatih čistača jetre je sikavica, biljka nalik čičku, odnosno njen sastojak silimarin.
On pomaže vašem telu da se oporavi tako što sprečava gubitak glutationa, antioksidansa koji snaži jetru. Anestetici mogu smanjiti njegov nivo i jetra postaje ranjiva.
Dobro je uzimati silimarin i pre i posle operacije.
Imajte na umu da silimarin može uticati na nivo hormona u organizmu.
Zato ga izbegavajte ako u porodici imate istoriju bolesti povezanih sa hormonima (rak materice, dojke ili rak prostate) ili ste alergični na ambroziju, biljku iz iste porodice.

Sveti bosiljak (tulsi)
Svojim snažnim antioksidantnim svojstvima ova vrsta bosiljka služi kao zaštitnik jetre, značajno poboljšava zacelivanje rana i sprečava nastanak keloidnih ožiljaka. Uzima se svež, sušen, kao prah ili biljni čaj.
Počnite da pijete čaj od svetog bosiljka jedanput ili dvaput dnevno, barem nekoliko nedelja pre operacije.

Koren čička
Koren čička je prirodan diuretik, a naširoko se koristi za ispiranje otpadnih proizvoda iz krvi i tkiva podsticanjem vaših bubrega da aktivnije proizvode urin.
On nije prikladan za one osobe koje već imaju bolesti bubrega, na primer, hroničan zastoj bubrega ili smanjenje funkcije bubrega povezano sa starošću.

Kurkuma
Kurkumin iz kurkume štiti jetru, sprečava hepatotoksičnost od lekova, pa čak i ubrzava oporavak nakon operacije, barem u laboratorijskim testovima na životinjama.
Ipak, iako je vrlo korisna, ne preporučuje se uzimanje kurkume do dve nedelje pre operacije. Ovaj začin deluje kao prirodan razređivač krvi i može sprečiti zgrušavanje krvi na samoj operaciji.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem