JUTRO JE VREME ZA B 12, VEČE ZA KALCIJUM I PROBIOTIKE

13.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 825 | Autor: | 0

U koje vreme treba uzimati suplemente da bi njihov efekat bio najbolji

Da bi vitamini i minerali koje uzimate zaista delovali, važno je uzimati ih u pravo vreme, jer je njihova apsorpcija tada najbolja.
Takođe, dokazano je da neki bolje deluju na prazan želudac, dok se drugi uzimaju isključivo uz hranu, a neke kombinacije vitamina i minerala mogu da uspore apsorpciju, dok druge omogućavaju delovanje u organizmu.
Lekari napominju da suplemente ne treba da uzimate samoinicijativno, već uz konsultaciju sa stručnjakom, i to nakon analiza koje su ukazale na njihov manjak.

Vitamini koji se uzimaju ujutro
Vitamin B12 najbolje je uzimati na prazan želudac, sa vitaminom B1 i bakrom. Vitamin B12 podstiče stvaranje energije i zato ga treba uzeti ujutro na prazan želudac. Osim toga, jutro je vreme i za vitamin C, koji se može uzeti s vitaminima B12, E i A. Dodatak gvožđa se takođe uzima ujutro, ali uz hranu, da ne „padne” teško na želudac, i važno je da se ne uzima u kombinaciji s cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijumom.

Popodne
U ovo doba, vitamine treba obavezno uzimati s hranom. Preporučuje se da tada uzimate cink, najbolje u kombinaciji s vitaminima, C i B12. Ako pijete cink, izbegavajte gvožđe, bakar i vitamin B9. U podne treba uzimati vitamin A, najbolje s vitaminima C i E, kao i s cinkom.

Večernji vitamin
Sa hranom, tokom ili posle večere trebalo bi uzeti vitamin D, najbolje u kombinaciji s kalcijumom koji povećava njegovu apsorpciju. Osim toga, dobra je kombinacija vitamina D ribljeg ulja.

Pre spavanja
Da biste poboljšali probavu, uzimajte probiotike, dva sata nakon večere. Pre spavanja je idealno vreme i za magnezijum. Možete ga uzeti s kalcijumom i vitaminom B6.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem