KADA STE LJUTI PIJTE JOGURT, AKO STE NESREĆNI JEDITE MESO, A TUŽNI ČOKOLADU

20.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 440 | Autor: | 0

Nutricionisti tvrde da je hrana pokazatelj dominantnog osećanja, jer osobe posežu za određenim namirnicama upravo u zavisnosti od toga koja emocija preovlađuje

Tokom evolucije ljudi su se u mnogo čemu promenili, ali ne i u temperamentu i osećanjima. Kada je reč o emocijama i dalje važi podela na sreću, tugu, ljutnju i teskobu, koju je još pre 2.500 godina postavio Hipokrat.

Rukovodeći se ovim odrednicama, savremeni stručnjaci, neuronutricionisti, otkrili su da određenom hranom loša emocija može da se “preobrati” u dobru, a pozitivna zadrži.
U stanju tuge spontano biramo takozvane tugofilne namirnice, u koje spadaju masnoće, slatkiši i žitarice. Organizam je potrebno snabdeti namirnicama koje podstiču stvaranje serotonina, hormona sreće i zadovoljstva.
Zato, jedite čokoladu kada ste tužni, ali malo.
U konzumiranju masnoća i slatkiša ne treba preterivati, jer su visokoenergetske namirnice koncentrovane ugljenim hidratima koji kratkotrajno stvaraju osećaj dobrog raspoloženja, a mogu da dovedu do gubitka kontrole nad kalorijskim unosom i gojaznosti.
Prednost treba dati žitaricama i proizvodima od celog zrna, jer duže održavaju sitost, ali i dobro raspoloženje.
Za očuvanje sreće i radosti, kao najpoželjnijeg osećaja, treba jesti voće i povrće, jer je reč o najzdravijim namirnicama.
Kada prevlada ljutnja, u organizmu se stvara višak hormona noradrenalina. Njegova aktivnost može da se neutrališe unošenjem mleka i mlečnih proizvoda, kao što su sir, jogurt, kefir. To podstiče gašenje ove negativne emocije.
Jogurt i sir gase ljutnju, ističu nutricionisti. Ove namirnice u mozgu utiču na aktiviranje materija koje koče bes i dovode do smirenja.
U stanjima teskobe i bezvoljnosti preporučuju se riba i meso. Ćureće i pileće belo meso imaju prednost, ali i jagnjetina i teletina umanjuju teskobu i podižu dobro raspoloženje. Moćne omega 3 masne kiseline iz ribe otklanjaju bezvoljnost, vraćaju pozitivne emocije i čuvaju krvne sudove mozga.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem