LOŠE KOMBINACIJE: GVOŽĐE I ZELENI ČAJ, CINK I BAKAR

22.08.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 323 | Autor: | 0

Zašto neke suplemente ne smete da uzimate zajedno

Neke kombinacije suplemenata trebalo bi izbegavati da se ne bi poništila njihova dobra dejstva. Za početak zapamtite da gvožđe i zeleni čaj ne "idu" zajedno.

Magnezijum i kalcijum
- Kad se uzimaju istovremeno, delotvornost im se smanjuje - kaže dr Tod Kuperman, predsednik nezavisne kompanije za testiranje „Consumlab” u Njujorku, koja se bavi proizvodima za zdravlje i ishranu.
- Velika količina minerala sa drugim mineralima smanjiće apsorpciju - objađnjava dr Kuperman. U osnovi, minerali se nadmeću jedni s drugima i guše jedni druge. Zato takve minerale trebalo bi da uzimate u razmaku od dva sata.

Cink i bakar
- Među mnogim prednostima cinka, visoko na lestvici nalazi se i jačanje imuniteta, ali trebalo bi da znate da cink ometa apsorpciju bakra. Ako morate da uzimate bakar, ali i cink, napravite razmak od minimalno dva sata - kaže dr Kuperman.
Takođe, visoke doze cinka, koje se uzimaju u dužem periodu, mogu da prouzrokuju nedostatak bakra.

Gvožđe i zeleni čaj
- Ako mešate gvožđe sa zelenim čajem, crnim čajem ili dodacima na bazi kurkumina, vaše telo neće moći da apsorbuje ovaj mineral.

Riblje ulje i ginko
- Dodaci ribljeg ulja tj. omega 3, mogu da smanje upalu i poboljšaju raspoloženje, ali kada uzmete ove dodatke sa biljem koje razređuje krv, poput ginka ili belog luka, to može da spreči zgrušavanje i dovede do nekontrolisanog krvarenja - tvrdi dr Kuperman.

Vitamini A, D, E i vitamin K
- Ako uzimate vitamin K sa drugim vitaminima topivim u mastima, poput A, D ili E, možda ga nećete apsorbovati onoliko koliko biste da ste ih uzimali u različito vreme - kaže dr Kuperman.
-Ako uzimate multivitamine, ne brinite, ali ako vam nedostaje vitamin K, uzimajte ga bar dva sata odvojeno od ostalih vitamina topivih u mastima - kaže doktor.

Kalijum i kalcijum
-I ovi minerali će se nadmetati za apsorpciju u telu -upozorava doktor. Ako treba da uzimate oba suplementa, obavezno ih razdvojite nekoliko sati -savetuje dr Kuperman.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem