IZ JELOVINKA SAM IZBACILA GLUTEN, MESO I MLEKO HAŠIMOTO SE POVUKAO

13.09.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 3929 | Autor: | 0

Rođena Zagrepčanka, glumica Daria Karić, autoimunu bolest, dijagnostikovanu nakon trudnoće, pobedila je promenom ishrane

Kada je pre šest godina stigla u Njujork iz Zagreba, glumica Daria Karić (na slici sa suprugom Vladimirom i kćerkom Ledom) želela je da usavarši ono što je najviše volela i vrati se u rodni grad. Ipak, nakon završenog master programa glume na Univerzitetu Pejs, rešila je da ostane u Sjedinjenim Državama. Živi u Njujorku sa suprugom Vladimirom, rođenim Beograđaninom, i jednoipogodišnjom kćerkicom Ledom. Koristeći prednosti društvenih mreža, pitamo mladu mamu i vlogerku kako je odlučila da svoja iskustva o životu, roditeljstvu, zdravlju, ishrani, sećanjima iz detinjstva, ali i o oboljenju štitne žlezde Hašimotu i načinu na koji ga je savladala, podeli preko društvenih mreža.

- Videla sam da druge mame dele svoja iskustva onlajn, govore iskreno o trudnoći, porođaju, odgoju deteta… Budući da smo suprug i ja ovde sami i da su naše porodice u Hrvatskoj i Srbiji, bila sam vrlo uplašena jer nisam mogla da računam na pomoć. Oslonila sam se na savete drugih mama na Jutjubu, što je možda na prvi pogled neozbiljno, ali sam ipak puno naučila. Osetila sam kao da imam ’drugarice’ uz sebe. Pomislila sam da bi i moje iskustvo koristilo drugim roditeljima, posebno onima koji su bez pomoći šire porodice.

Nakon porođaja, dijagnostikovan Vam je Hašimoto. Da li ste pre trudnoće imali neke simptome?
- Pre i tokom trudnoće nisam imala nikakve simptome. Štitna žlezda mi je savršeno radila. Svi rezultati krvi bili su uredni. Nakon trudnoće, počela sam da osećam umor i iscrpljenost, ali sam to pripisivala nedostatku sna i brizi o detetu. Prvi vidljiv simptom bila je nadutost lica. Kad sam otišla na četvrti po redu pregled, i kad su mi napokon izvadili krv (američki lekari moraju da ,pronađu, dobar razlog za laboratoriju jer svaki potez pravdaju osiguravajućim kućama), videli su da imam antitela koja su karakteristična za Hašimoto. Nivo TSH bio je 53 (normalan je izmedju 1 i 4). Osetila sam olakšanje jer sam napokon dobila potvrdu da nešto nije u redu i da nije ništa ozbiljno. Imati Hašimoto nije strašno, postoji bezbedna terapija. S njim se može lako živeti i veliki broj žena ima tu bolest, a da je nisu dijagnostikovali. Lekari često tretiraju samo simptome, a ne i uzroke. Na primer, ako ste depresivni, ako ste se iznenada ugojili, daće vam antidepresive a neće vas poslati da uradite analizu hormona. I zato, pre nego što prihvatite bilo koju terapiju, tražite da urade analizu hormona štitne žlezde.
Terapija za Hašimoto relativno je jednostavna, sastoji se od uzimanja sintetičkih hormona jednom dnevno, i to je sve. Ali to ne znači da antitela više ne napadaju štitnu zlezdu. A lekari će vam samo reći da ćete vremenom morati da uzmate sve jaču dozu hormona. Niko vam neće nuditi rešenje uzroka, samo će vam lečiti simptome.

Da li su sintetički hormoni otklonili simptome bolesti i zašto niste ostali samo na jednostavnoj terapiji jedne tablete dnevno?
- Sintetički hormon otklonio je simptome vrlo brzo. Ali on nije uklonio uzrok Hašimota. Uzrok su antitela kojima se broj posle trudnoće povećao i koji su počeli da napadaju moju štitnu žlezdu. Iako mnogi lekari još uvek ne veruju, ja sam verovala da nešto postoji i u hrani koju jedemo, da se tu krije lek. Pronašla sam istraživanje iz 2018, objavljeno na veb stranici Medicinske biblioteke SAD (Nacionalni Centar za Biotehnoloske Informacije). Zaključak studije je da bezglutenska dijeta može da donese poboljšanja ženama sa autoimunom bolešću štitne žezde.
Shvatila sam da bi manje antitela značilo manje napada na moju štitnu žlezdu. Manje od 30 IU/mL antitela značilo bi da više nemam Hašimoto. Druga istraživanja pokazala su da vitamin D i selen pozitivno deluju na štitnu žlezdu.

Kako ste se osećali pre dijete?
- Otečeno, zglobovi su mi bili upaljeni, ujutru su me bolela kolena, morala sam da pronađem način kako da telo bude ponovo zdravo. Tako sam započela dijetu bez glutena, ali i bez mleka, jer i mleko i mlečni proizvodi izazivaju upale u telu. Mislim da je upravo ishrana bez glutena i mleka, sa puno voća i povrća, ključ savladavanja Hašimota. Verujem da smo ono što jedemo i da je hrana naš lek.

Da li ste mleko i gluten izbacili odjednom, da li je bilo teško preći na nov režim ishrane?
- Nije mi bilo teško da promenim ishranu jer sam dugo godina pre toga jela vegetarijansku hranu. Pre pet godina postala sam veganka, jer sam shvatila da mi sir i mleko uopšte nisu potrebni i da postoje druge namirnice sa istom vrednošću kalcijuma, a s moralnog stanovišta nisam više mogla da zamislim da neko izrabljuje životinje radi mog uživanja u siru i pavlaci.

Kako se sada hrani Vaša porodica, ponaosob?
- Prestala sam da unosim gluten, mlečne proizvode, meso i ribu. Nisam više stopostotni vegan jer jedem jaja. Nabavljam ih od proverenih uzgajivača. Jednog dana ću i njih izbaciti, ali sada mi pomažu kada sam u žurbi da spremim nešto za jelo. Moj suprug jede sve. Ali pošto nema mesa u kući, jede meso samo kad neko od prijatelja pravi roštilj. Inače, on i kćerka jedu ribu jer ne znam kakve su dugoročne posledice neunošenja životinjskih proteina kod dece.

Kako ste se hranili u roditeljskoj kući? Da li ste tu naučili da kuvate, spremate li neko tradicionalno jelo sa Balkana?
- Mama je uvek kuvala zdravu hranu. Skuvala bi lonac hrane, pa bismo tri dana jeli isto jelo. Mislim da su sve mame tada tako kuvale jer nisu drugačije stizale. I da je htela, nije me mogla naučiti da kuvam jer sam stalno bila van kuće. Išla sam na treninge, engleski, glumu, pevanje, ples… Hranu nisam uopšte doživljavala kao izvor energije, kao gorivo. Tek sam kasnije shvatila važnost ishrane. Recepte koje sam isprobala, i koji su me oduševili, nije mi prenela mama već svekrva. Kada je došla u posetu jedne godine, napravila je svoj poznati prebranac. Do tada nikad nisam jela prebranac. Oduševio me je ukus, bogat proteinom, pa sam je pitala da me nauči. Od tada pravim prebranac jednom nedeljno. Dala mi je recept i za sataraš. Rekla je da će me sledeći put naučiti da pravim boraniju i musaku. Često pravim vegetarijanska hrvatska jela - krpice sa zeljem i grašak.

Tekst: S. S.
Foto: privatna arhiva

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem