PROBLEMI SA KOLENIMA?

14.09.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1095 | Autor: | 0

4 načina da sačuvate kolena i 4 greške koje ih uništavaju

Oko 32 odsto svetske populacije muškaraca i skoro 60 odsto žena ima problem sa bolovima u kolenima. Glavni faktori rizika za probleme sa najopterećenijim zglobom u telu jesu starenje, ranije povrede, fizičke aktivnosti i prekomerna težina.
Ako i vi spadate u ovu grupu ljudi, predstavljamo vam četiri načina da ojačate zglobove kolena, što će umanjiti tegobe, i otkrivamo koje četiri stvari ih najviše uništavaju.

4 stvari koje eksperti preporučuju za jačanje kolena
1. Ojačajte kvadricepse i tetive butina
Kada su mišići butina jaki, to značajno doprinosi stabilizaciji zgloba kolena. Tada mišići preuzimaju opterećenje koje inače koleno trpi. Najbolje je početi sa lakšim vežbama, pa postepeno prelaziti na zahtevnije.
2. Nosite štitnik za kolena, obuću sa kvalitetnim i udobnim uloškom dok obavljate poslove "na nogama"
Štitnik smanjuje opterećenje na koleno na dominantnoj strani za 43 odsto, a na nedominantnoj za čak 63 odsto. Uz to, štitnici spečavaju negativne posledice izvođenja čučnjeva, ako praktikujete ove vežbe. Od obuće puno toga zavisi, pa neka ona bude lagana, savitljiva i udobna, sa odgovarajućim uloškom.
3. Povećajte opseg pokreta kolena
S godinama zglobovi kolena postaju krući, ukočeniji, i zato je važno da redovno radite vežbe i ispravljate kolena. Konstantno sedenje ima najteže posledice po kolena.
4. Bavite se plivanjem ili vodenim aerobikom
Ako patite od jakih bolova u kolenima koji vam otežavaju svakodnevne aktivnosti, doktori preporučuju da počnete sa aktivnostima koje stvaraju najmanji pritisak na kolena, kao što je plivanje ili aerobik u vodi.

Ove 4 stvari uništavaju kolena
1. Preduboki čučnjevi
Ova vežba se i te kako preporučuje, ali ako vodite računa o kolenima, nemojte da se spuštate u preduboki čučanj, jer on stvara veliko opterećenje na inače najopterećeniji zglob.
2. Skakanje
Neke aktivnosti mogu da pogoršaju simptome osteoartritisa. Nemojte dugo da stojite, da radite vežbe koje iritiraju kolena (duboki čučanj, iskorak), niti da praktikujete vežbe koje podrazumevaju skakanje, poput aerobika i trčanja.
3. Pazite na obuću
Obuća koju nosite na trčanje, u šetnju ili dok dugo stojite veoma je važna. Nemojte nositi iznošeni par obuće, jer je podrška koju je davala stopalima i kolenima već propala.
Izbegavajte dva tipa obuće: visoke štikle i japanke. Previsoke potpetice prebacuju gravitaciju napred i izazivaju disbalans u mišićima, japanke su loš izbor je ne pružaju nikakvu podršku zglobovima.
4. Ne preterujte sa solju i sirom
Prevelika konzimacija ovih sastojaka može da dovede do zapaljenja zglobova.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem