ŽABUTIKABA - BRAZILSKE ŠLJIVE

20.09.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 193 | Autor: | 0

Plodovi ne rastu na granama, nego na stablu

Stablo brazilske šljive (Plinia cauliflora), poznato i kao žabutikaba, je biljka poreklom iz Južne Amerike, naročito Paragvaja, Argentine i Brazila. Plod je sočan, ljubičaste boje i može se ubrati i pojesti direktno sa stabla.
Popularan je sastojak u želeima, a koristi se i za pravljenje osvežavajućeg letnjeg pića. Može se i fermentisati i preraditi u vino i žestoka pića.
Drvo je prilagodljivo raznim uslovima, iako preferira vlažna i blago kisela tla, uspeće i na tlu alkalnog tipa.
Ukoliko se ubere biljka as roditeljskog stabla, trebaće joj pet godina da počne da daje plodove. Ako uzgajate žabutikabu iz semena, onda može potrajati i do 20 godina dok biljka ne rodi jestivi plod.
Dok raste, plod je svetlo zelene boje, a tek kad postane zreo poprima ljubičastu boju. Zreli plodovi imaju tek nešto veći prečnik od četiri centimetra. Stablo ove biljke je evoluirao kako bi životinje koje ne mogu da se penju visoko mogle da dosegnu, pojedu i izbace negde semenje roditeljskog stabla, pa tako rasprostrane vrstu.
Ime žabutikaba dolazi iz izumrlog jezika tupi. Kad su Evropljani prvi put stigli u ono što je danas Brazil, tupi se koristio kao lingua franca (jezik koji prelazi granice zemlje u kojoj se govori) i preživeo je, uprkos kasnijem sistemskom suzbijanju.
Žabuti je reč na tupiju koja znači kornjača, dok kaba znači mesto. Dakle, tamo gde pronađete ovo stablo, pronaći ćete i kornjače koje do stabla dolaze po lagan i ukusan obrok kad plod padne na tlo.
Drugi jezik - gvarani - naziva plod ivapuru - gde iva znači voće, a puru je onomatopejska reč za hrskavi zvuk koji se čuje kad se zagrize u plod.
Ako se dobro navodnjava, drvo će cvetati i rađati plodove tokom cele godine - zbog čega je i popularno kod životinja.
Osim što se koristi kao hrana, plod se može isušiti i koristiti za lečenje astme i proliva. Ako su vam natečeni krajnici, možete ga upotrebiti i za ublažavanje upale. Naučnici se nadaju da će moći da ga iskoriste i u borbi protiv raka, jer sadrži određena jedinjenja koja suzbijaju rast malignih ćelija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem