CRNE DIJAMANTSKE JABUKE

22.09.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 344 | Autor: | 0

Rastu samo na Tibetu i koštaju 783 dinara po komadu

Jabuke su obično crvene, zelene, žute ili kombinacija te tri boje, ali kada se pravi geografski uslovi sretnu, one mogu biti i tamno ljubičaste, gotovo crne. Barem se tako opisuje sorta crnih dijamantskih jabuka koje rastu samo na planinama Tibeta i izgledaju toliko magično da mnogi voćari ne veruju da zaista postoje.
Jabuke koje spolja izgedaju kao izvajane od tamnog voska, uglančane kao dijamant, navodno su vrsta kineskog crvenog delikatesa, ali je mnogo sunca i jako ultraljubičasto zračenje doprinelo da iz crvene pređu u tamno ljubičastu boju. Tome se dodaje i nadmorska visina na kojoj rastu kao i drastična temperaturna razlika između dana i noći.
Uzgoj ovih jabuka u voćnjacima na Tibetu počeo je tek 2015. godine. Kako prenose lokalni portali, niske temperature tokom noći potrebne su da bi se postigla ova boja kore, ali negativna posledica je da je prinos po stablu daleko manji nego kod običnih jabuka. Nadalje, samo 30 odsto prinosa ispunjava potrebne standarde boje da bi mogle da se prodaju kao crne dijamantske jabuke.
Upravo zbog male količine one se mogu kupiti samo u ekskluzivnim prodavnicama u Pekingu, Šangaju, Guangzou i Šendženu. Obično se prodaju u pakovanju od 6 do 8, a cena im je oko 50 juana po voćki, što je oko 783 dinara za samo jednu jabuku.
Kako prenosi odditycentral.com, ove jabuke su prava misterija čak i među voćarima, te pojedini ne veruju ni da one zaista postoje. Neki korisnici foruma o uzgoju voća ubeđeni su da se fotografije ovih jabuka obrađuju u programima kako bi im kora delovala tamnije nego što zaista jeste. Dok neko stvarno ne bude držao ovu voću u ruci, nećemo ni saznati.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem