DESET MITOVA O NEGOVANJU KOSE

04.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 350 | Autor: | 0

Prirodno sušenje, često šišanje, raspucali krajevi, šampon, volumen... da li znate gde grešite?

Od detinjstva nas uče da će nam kosa loše izgledati ako je često peremo i da odgovarajuća nege može učiniti čuda za volumen kose. Međutim, ispostavilo se da većina ovih "istina" nije ništa drugo do mit.
Mit broj 1: Što je više šišate, brže će da raste
Pošto kosa raste iz korena, a ne od krajeva, šišanje kose ni na koji način ne utiče na brzinu rasta kose. Takođe, suprotno popularnom verovanju, brijanje glave ne utiče na gustinu kose, jer je broj folikula kose genetska osobina.
Mit broj 2: Prirodno sušenje kose je bolje od sušenja fenom
Ako imate kratku kosu koja se osuši za nekoliko minuta, nije vam potreban fen. Međutim, poželjno je da dugu kosu ipak sušite fenom, jer vodeni molekuli koji prodiru u strukturu dlaka, bukvalno ispiraju keratin iz njih, čineći kosu krhkom i suvom.
Mit broj 3: Kosa se "navikne" na šampon
Pošto kosa, kao i nokti, sadrži mrtvo tkivo, ona ne može da stvori zavisnost. Drugim rečima, ako perete kosu istim šamponom duže vreme, vaša kosa se neće brže prljati ili rasti sporije. Mnogi faktori utiču na to da vam deluje da se kosa privilkla na određenu marku šampona.
Mit broj 4: Suvo teme je glavni uzrok peruti
Zapravo je suprotno. Perut se javlja kod ljudi sa masnim temenom. Zato, ako vam se javi ovaj problem, prestanite da koristite ulje za kosu, koje suprotno vašim očekivanjima, može samo da pogorša situaciju.
Mit broj 5: Krajevi kose se mogu oporaviti
Rascvetale krajeve možete "zatvoriti" na neko vreme uz pomoć specijalnih maski ili ulja. Međutim, da biste ih se rešili, ipak ćete morati da ih skratite.
Mit broj 6: Često češljanje neguje kosu
Često češljanje raspoređuje masnoću duž cele kose, pa se ona mnogo brže isprlja. Samo češljanje ne utiče na negu kose i može samo da pogorša situaciju. Zato je najbolje da češljate kosu samo kada je to neophodno. U ovom slučaju, mala količina masnoće koja će se rasporediti duž kose, učiniće da kosa izgleda sjajno, ali ne i prljavo.
Mit broj 7: Odgovarajuća nega će učiniti kosu gušćom
Gustina kose, kao i broj folikula kose, jeste genetska osobina, pa ni kvalitetna nega ne utiče na njih. Ipak, odgovarajući proizvodi mogu vašoj kosi dati prividan volumen.
Mit broj 8: Što češće perete kosu, ona će se brže mastiti
Kao i boja, gustina, kovrdže, količina masnoće koje otpuštaju masne ćelije uslovljena je genetikom. Zato, nažalost, često ili retko pranje kose ne utiče na to koliko će se vaša kosa bržo prljati. Ipak, odgovarajuća nega može da utiče na rad lojnih žlezda, pa će se kosa sporije prljati.
Mit broj 9: Ako iščupate sedu dlake, porašće dve ili tri na njenom mestu
Pošto kvantitet kose svake osobe ne zavisi od nege ili ishrane kose, nekoliko dlaka ne može porasti umesto jedne. Međutim, ipak je bolje da ne čupate sede vlasi jer možete oštetiti folikule ili dovesti do urastanja dlaka.
Mit broj 10: Hladna voda zatvara kutikulu, pa kosa postaje glatka
Pošto kosa sadrži mrtvo tkivo, ni hladna ni topla voda nije u stanju da utiče na stanje kutikule.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem