ČUVA SRCE, USPORAVA STARENJE, UBLAŽAVA DEPRESIJU

07.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1345 | Autor: | 0

Pet razloga zbog kojih ne treba da odbijete čašu vina

Rasprava oko pitanja konzumiranja alkohola i njegovog uticaja na organizam otvorena je dugo.
Zagovornici zdravog načina života kategorički su protiv alkohola u bilo kojem obliku, a sledbenici mediteranske ishrane (koji su poznati po odličnom zdravlju i dugovečnosti) nikada ne odbijaju čašu vina.
Svako ima svoje mišljenje o tome, ali naučno istraživanje je utvrdilo nekoliko činjenica o pozitivnom uticaju vina na ljudsko telo (u ograničenim količinama, naravno).
Govorimo o pet razloga zbog kojih ne treba odbiti čašu kvalitetnog crnog vina tokom večere.

Zdravlje srca
Vino sadrži polifenole koji imaju antioksidativno dejstvo i blagotvorno deluju na stanje srca. Posebna pažnja posvećena je resveratrolu koji se nalazi u kožici grožđa. Prema nekim istraživanjima, resveratrol može da spreči oštećenje krvnih sudova, snižava nivo lošeg holesterola, smanjuje ugruške krvi i ima protivupalno dejstvo, održava zdrave otkucaje srca, pa čak i ima blagotvorno dejstvo na čvrstinu kostiju. Pored toga, pre desetak godina, rasprostranjene su informacije da ova supstanca čak pomaže da se smanji rizik od određenih vrsta raka, ali ti su podaci već dovedeni u pitanje.

Usporava starenje
Kao što je već spomenuto, crno vino je riznica antioksidanata, za koje se zna da igraju ključnu ulogu u usporavanju procesa starenja. Grožđe je puno polifenola i tanina, čija koncentracija naglo raste tokom fermentacije. Zbog svoje visoke antioksidativne vrednosti, materije štite ćelije u telu od oštećenja slobodnim radikalima, smanjuju upalu i usporavaju promene koje se odnose na starenje kože i unutrašnjih organa. Pored toga, crno vino je prepuno fitoestrogena, koji podstiču proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline u telu.

Poboljšanje pamćenja i koncentracije
Aktivne supstance u crnom vinu pojačavaju nervni sistem, jačaju krvne sudove i poboljšavaju dotok krvi u mozak. Ne govorimo o momentalnom efektu nakon ispijanja čaše, već o nakupljanju ovih materija u organizmu. U mnogim aspektima ovo je zasluga istih antioksidansa - flavonoida. Kao što pokazuju neke studije, crno vino ne samo da poboljšava aktivnost mozga, već takođe pomaže u sprečavanju degeneracije pamćenja povezane sa godinama.

Prevencija hroničnih bolesti
Većina hroničnih bolesti izaziva se upalnim reakcijama u različitim delovima tela. Polifenoli u crvenom vinu aktivno se bore protiv upale što obezbeđuje prevenciju hroničnih bolesti i pouzdanu zaštitu protiv njih. Pored toga, komponente pića su u stanju da povećaju osetljivost tela na insulin i na taj način obezbeđuju prevenciju dijabetesa tipa 2.

Dobro raspoloženje
Neke studije povezuju visok sadržaj voćnih kiselina i tanina u crnom vinu sa prevencijom depresije. Ovo će "raditi" samo ako se pije umereno - ne više od čaše dnevno. Inače, visoka koncentracija alkohola u krvi, naprotiv, ima supresivni efekat na nervni sistem, što može dovesti ne samo do lošeg raspoloženja, već i do stvaranja ozbiljnijih posledica po zdravlje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem