VREME JE ALERGIJA NA AMBROZIJU, BUĐ I GRINJE

12.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 160 | Autor: | 0

Koje su najučestalije jesenje alergije i kako da se izborite sa njima?

Cveća je sve manje, ali alergije su i dalje tu. Koje su najučestalije jesenje alergije i kako da se izborite sa njima?

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja počinje da cveta pred kraj leta, do početka prvih mrazeva u poznu jesen. Smatra se da je oko 10% stanovništva alergično na njen polenov prah. Svaka biljka ambrozije proizvede oko sto miliona zrna polena svake godine, a može izazvati alergijsku reakciju i simptome rinitisa čak i kada sama biljka nije u vašoj blizini već kilometrima dalje.

Buđ takođe može biti veliki izazivač alergije, budući da se spore buđi vrlo lako prenose vazduhom. Odgovara im vlažna sredina, tako da su mesta poput podruma, kupatila i vlažnih gomila opalog lišća idealna mesta za razmnožavanje.
Iako grinje dominiraju u toku vlažnih letnjih meseci, često se dešava da se počnu razmnožavati pri prvom paljenju grejanja, tokom jesenjih meseci. Grinje kroz vazduh dospevaju u nos, što stvara alergijski rinitis.

Jesenje alergije gotovo uvek zahvataju ljude koji su alergični na polen, s obzirom da se u ovom periodu alergeni najviše nalaze u biljkama poput ambrozije i divlje trave.
Simptomi koje stvaraju pomenuti alergeni pojavljuju se u obliku alergijskog rinitisa i mogu biti blagi, umereni i jaki. Blage alergijske reakcije podrazumevaju osip, svrab, zapušen nos i suzenje očiju. Umerene alergijske reakcije se šire na druge delove tela u vidu svraba i otežanog disanja. Jake alergijske reakcije se pojavljuju naglo i iznenada i mogu biti opasne po život. Obuhvataju čitavo telo i počinju sa blagim svrabom očiju i lica, ali u roku od nekoliko minuta mogu prerasti u ozbiljne simptome, poput otoka koji zatvaraju disajne puteve, zatim bolova u stomaku, povraćanja dijareje, itd. Srećom, retko se pojavljuju.
Ukoliko vam je na testovima dijagnostikovana alergija na ambroziju, grinje, buđ ili na neku drugu vrstu alergena, najbolje je izbegavati mesta na kojima ih ima najviše. Ako su vam alergijske reakcije izražene, lekar će vam preporučiti lekove kojima možete držati rinitis pod kontrolom. Drugi vid prevencije je imunoterapija, kojom se ojačava imuni sistem, zbog čega se značajno smanjuje preosetljivost organizma na alergen. Ukoliko vam jesenje alergije izazivaju burne simptome, imunoterapijom ih možete držati pod kontrolom čak i do nekoliko godina. Alergija se, nažalost, ne može trajno izlečiti, ali se svakako njeni simptomi mogu uspešno kontrolisati.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem