MAZITE ALI PAZITE!

22.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 212 | Autor: | 0

Koje bolesti mogu da nam prenesu kućni ljubimci?

Postoje bolesti koje mogu da nam prenesu kućni ljubimci - psi, mačke, ptice...
Zoonoze su grupa infektivnih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama.
Genetska karta čoveka je takva da većini zaraznih bolesti ne dozvoljava da prelazi sa životinje na čoveka, ali manji broj njih ipak može.
Čovek se tako od nekih bolesti može zaraziti direktnim kontaktom - ugrizom ili ogrebotinom, preko pljuvačke, izmeta ili mokraće ljubimca. Ljubimci u svom krznu mogu imati krpelje ili buve, koji, takođe, mogu biti prenosioci bolesti.

Kako se zaštititi?
Najbolje je pse kupati šamponom jednom u svaka tri meseca. Četkajte psa što je češće moguće, vodite računa da li ima krpelje, buve. Skraćujte psu nokte. Redovno mu perite šape.

Kada je reč o mačkama, redovno ih četkajte i održavajte higijenu posuda sa peskom.
Neke studije ukazuju i da ne treba spavati u istom krevetu sa ljubimcima ukoliko imate alergiju ili astmu, niti im dozvoliti da vas ližu po licu.
Svakako ruke redovno perite posle svakog maženja sa ljubimcem.

Opasnost po ljude predstavljaju i različite vrste glista i crva (askaridoza). Posebno opasan i smrtonosan za čoveka je ehinokokus. Infekcija crvima kod čoveka može da izazove ciste u predelu jetre, mozga i pluća. Zato vodite računa o ishrani svog psa, ne dozvolite mu da gricka uginule miševe, golubove ili bilo koju drugu vrstu životinje. Na taj način psi mogu da dobiju i kampilobakteriju ili salmonelu, koje mogu da budu smrtonosne po decu i stare.
Psi vole da se igraju u barama, a voda u bari je zagađena parazitima koji izazivaju ciste, dijareju, bol u stomaku i groznicu. Zaraženi psi parazite mogu da prenesu čoveku jezikom i putem kože.

Pas može da prenese i šugu, parazit koji se uvlači u kožu i tamo polaže jaja.
Mišja groznica nastaje ukoliko pas pije vodu koja je zagađena fekalijama ovih životinja. Čim se pas zarazi, njegov urin inficira svako mesto na kojem je vršio nuždu, pa je to opasno i za čoveka. U devet od deset slučajeva ova infekcija izaziva simptome slične gripu i može da izazove unutrašnje krvarenje i kolaps organizma.

Bolest mačjeg ogreba je bakterijska infekcija koju u 90 odsto slučajeva prenose mačke, a retko i psi. Kod većine obolelih na koži se stvara jedna ili više papula koje traju od 1 do 3 nedelje. Nakon 2-3 nedelje javljaju se povećani limfni čvorovi i umor, glavobolja, gubitak tečnosti, povišena temperatura. Bolest obično sama prolazi, ređe komplikacije su upalne promene na jetri i slezini ili čak na srčanim zaliscima i na mozgu.

Toksokaroza je bolest uzrokovana parazitom Toxacara canis, koji živi u crevu mačke. Prenosi se preko jajašaca izlučenih izmetom životinja, koje često kontaminiraju zemlju ili pesak u kojima vrše nuždu. Bolest je opasna s obzirom na to da u stadijumu larve paraziti kruže celim telom pa mogu završiti u oku i mozgu. Simptomi su temperatura, kašalj, povećana jetra, osip, otečeni limfni čvorovi, nalaz živih parazita u stolici.

Papagajska groznica ili psitakoza prenosi se kontaktom sa zaraženim ptičjim izmetom ili prašinom koja se skuplja u ptičjem kavezu. Psitakoza je naziv za zaraze od egzotičnih ptica dok se kod ostalih ptica naziva ornitoza. Simptomi su kašalj, visoka temperatura i glavobolja.

Dakle, ako imate ljubimca, mazite ga ali pazite.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-17h
  subotom i nedeljom centar ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem