ZAŠTO JE ISTEZANJE VAŽNO PRE TRENINGA

24.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 239 | Autor: | 0

Tri razloga da ne preskačete ovaj važan deo treninga

Ako ste neko ko vodi računa o svom izgledu i zdravlju, redovno vežbanje je sigurno vaša rutina.
Pri tom, verovatno, kao i većina ljudi imate tendenciju da preskače vrlo važan deo toka vežbanja - istezanje.
Opravdanje za preskakanje istezanja pronalazimo u nedostatku vremena, činjenici da mislimo da smo već "dovoljno" fleksibilni, kao i u jednostavnoj zaboravnosti i tome da ga smatramo nepotrebnim. Međutim, veliku, a možda i nepopravljivu štetu nanosite svog telu, ako preskačete istezanje. Donosimo vam danas glavne prednosti istezanja:

Smanjenje bola u mišićima
Bol koji izazva mikro pucanje mišićnih vlakama i gomilanje otpadnih proizvoda kao što je mlečna kiselina, često se događa tokom i nakon vežbanja.
Istezanje može pomoći pri ublažavanju ovog bola, produžavanjem mišićnih vlakana uz pojačanu cirkulaciju . Tokom ćelijske razmene mišići istovremeno dobijaju hranljive sastojke i proteine, što mišićno tkivo održava zdravim i spremnijim za nove oblike vežbanja.

Povećanje cirkulacije krvi
Istezanje vrlo efikasno dovodi do poboljšanja cirkulacije krvi u organizmu, a samim timi boljeg protoka krvi u mišićima. Bolja cirkulacija automatski znači povećanu isporuka hranljivih sastojaka koji su neophodni mišićnom tkivu, kao i uklanjanje otpadnih materija i toksina.

Poboljšava obim vaših pokreta
Kada se dovoljno istegnete, dozvoljavate sebi veću sposobnost slobodnog kretanja i manji rizik od povreda u toku treninga. Ove povrede najviše se odnose na one u predelu mišićnog tkiva i tetiva. Tokom istezanja, zapravo istežete svoje mišiče i osećate u njima manju napetost, proširujući svoj obim pokreta.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem