NAJBOLJA HRANA ZA MOZAK

26.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1059 | Autor: | 0

Losos, zeleno povrće, jaja, jabuke, banane pomažu da vaše vijuge brže i bolje rade

Osećate se umorno, iscrpljeno, malaksalo i istrošeno, a hranite se zdravo i redovno koristite vitamine. Možda je problem u tome što hrana koju unosite u organizam ne hrani vaš mozak. Svakog dana mozak uzme čak 25% kalorija koje hranom unesete u organizam. Zbog toga je veoma važno da vodite računa o namirnicama koje jedete, kako bi mozak dobro funkcionisao. Ako se budete pridržavali svih saveta, bićete puni energije, osećaćete se zdravije i bićete mnogo bolje raspoloženi.
Mnogi nutricionisti veruju da su upravo masti te koje kontrolišu raspoloženje i hrane moždane ćelije. Ipak, previše zasićenih masti može da izazove začepljenje na aortama, što za posledicu ima bolest srca. Pri tome, ako je aorta u mozgu začepljena, kao posledica javlja se šlog. Dnevni unos masti ne bi smeo da bude veći od 35% tokom dana, kako savetuje Svetska zdravstvena organizacija.
Imajte na umu da postoje zdrave i nezdrave masti. Ove prve unosite u organizam, a druge izbegavajte koliko god možete. U zdrave masti spadaju omega 3 masne kiseline i polunezasićene masti, dok u masti koje se ne preporučuju spadaju zasićene masti koje se najčešće nalaze u pohovanim jelima, kolačima, tortama, margarinu i pitama od mesa.
Proteini su veoma važni jer upravo oni prenose sve poruke ka mozgu. Mnogi neurotransmiteri su sačinjeni od amino-kiselina, koji su sastavni deo proteina. Vodite računa da ne treba preterivati. Dakle, dovoljna vam je jedna porcija proteina u toku dana. Najbolje bi bilo da je uzmete tokom doručka ili ručka.
Masna riba - Losos, sardine, plava riba koja sadrži omega 3 masne kiseline, veoma je važna za funkcionisanje mozga, a istraživanja su pokazala da jačaju koncentraciju i povećavaju budnost.
Zeleno povrće - Istraživanja su dokazala da ukoliko tokom dana pojedete od jedne do tri porcije zelenog povrća (kao što je spanać i zelena salata) doći će do usporavanja demencije.
Jaja - Bogat su izvor amino-kiselina koje su potrebne vašem mozgu da biste dobro pamtili.
Živina - Sadrži tirosin koji mozak koristi da stvara dopamin i noradrenalin, važne neurotransmitere koji poboljšavaju koncentraciju i mentalnu budnost.
Soja - Nedavna istraživanja pokazuju da izoflavoni (prirodni estrogeni koje sadrži soja) mogu da imaju pozitivne efekte na poboljšanje memorije.
Jagode - Takođe sadrže dosta flavonoida koji poboljšavaju memoriju.
Avokado - Bogat je vitaminom E, koji je najvažniji vitamin za memoriju.
Jabuke - Smatra se da sadrže kvercetin, koji sprečava pojavu Alchajmerove bolesti.
Banane - Bogat su izvor karbohidrata, a podižu i nivo seratonina koji se smatra odgovornim za dobro raspoloženje.
Golica - Sadrži elemente koji su od vitalnog značaja za koncentraciju, budnost i motivaciju.
Crno vino - Pomaže vam da se opustite jer je bogato antioksidantima i flavonoidima, a neka istraživanja pokazuju da može da spreči i Alchajmerovu bolest.
Maslinovo ulje - Ako u salatu dodate malo zdrave masti, to jest maslinovog ulja, pomoći ćete vašim organima da apsorbuju više antioksidanata iz povrća.
Žitarice - Sadrže vitamin B u dovoljnim količinama, bitan za kognitivno delovanja mozga i memoriju. Dijetetski proizvodi sadrže triptofan koji u telu oslobađa serotonin i kalcijum koji jača kosti.
Lešnici - Sadrže vitamin E koji usporava starenje ćelija mozga. Bogati su i nezasićenim masnim kiselinama koje su dobre za arterije i protok krvi.
Sladak krompir - Sadrži beta karoten, pa je značajan borac u borbi protiv slobodnih radikala.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-17h
  subotom i nedeljom centar ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem