ZAŠTO NAM ZUJI U UŠIMA?

29.10.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1156 | Autor: | 0

Ovaj problem može dovesti do frustracije, ali i gubitka sluha, jer kod nekih može preći u hronično stanje

Zujanje u ušima (tinitus) je veoma neprijatno i prilično često, smatra se da je svaka peta osoba bar jednom osetila bespomoćnost i frustraciju zbog zvuka u ušima.

Pištanje u ušima se najčešće javlja nakon koncerta ili boravka na mestima gde se sluša glasna muzika. Tada je zujanje u ušima znak da su se slušne ćelije unutrašnjeg uha umorile i potrošile energetske rezerve pretvarajući jak zvuk u nervni impuls. Ovo stanje je prolazno, ali postoje i stanja kada zujanje u ušima ne nestaje tako lako.

Tinitus može da bude posledica pojačane nervne napetosti, odnosno anksioznosti, dok se pulsirajuće bubnjanje javlja kod povišenog intrakranijalnog pritiska, kod nekih arterio-venskih malformacija, pojedinih vaskularnih tumora.

Takođe, ovaj problem može da bude posledica ozbiljnih oboljenja kao što su tumor na slušnom nervu, okoštavanje - otoskleroza uha, vaskularni glomus tumor, benigna intrakranijalna hipertenzija - povišen pritisak tečnosti u glavi, Menijerova bolest unutrašnjeg uha...

U slučaju zujanja u ušima je neophodno što pre posetiti stručnjaka, jer se zujanje koje se skoro pojavilo može otkloniti terapijom, za razliku od onog koje traje godinama i koje je jako teško izlečiti.

Zujanje u ušima se javlja kod 10-15 odsto svetske populacije, a češće je kod starijih osoba. Može nastati i kod mlađih osoba u slučajevima dugotrajnog ili čestog izlaganja buci (npr preglasna muzika, buka na radnom mestu itd.). Kod starijih osoba je često povezano sa nagluvošću, odnosno sa gubitkom sluha.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem