ZASTO DŽEKI PASE TRAVU?

01.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 359 | Autor: | 0

Ako vaš ljubimaca gricka travnjak, to može biti znak da je vreme da mu promenite način ishrane

Možda niste znali, ali trava je zapravo veoma ukusna, te je to najčešći razlog zašto psi ponekad, tokom šetnje, vole da gricnu malo zeleniša.

Kako pokazuje statistika, čak 67 odsto vlasnika pasa kaže da njihovi ljubimci svake nedelje čalabrcnu malo trave dok su u šetnji. Dobra vest je to što je ova njihova navika prirodna i, prema rečima veterinara – bezbedna, te nema razloga za zabrinutost.
Ipak, mnogi od nas pitaju se zašto psi jedu travu, kada znamo da najviše vole da navale na granule ili na parče mesa, piše Pet Magazine.
Uvreženo je mišljenje da psi jedu travu kada su bolesni ili kada im je muka, međutim, nekoliko američkih naučnih istraživanja pobija ovu tvrdnju.
Naime, u jednoj od poslednjih studija prestižnog kalifornijskog univerziteta Dejvis, svega osam odsto vlasnika potvrdilo je da je kod svog psa uočilo znakove bolesti pre nego što su uvideli da jede travu tokom šetnje. Oko 22 odsto vlasnika reklo je da su psi nakon jedenja trave povraćali.
U drugoj studiji, ustanovljeno je da su psi koji su imali probleme sa stomakom ređe jeli travu od onih potpuno zdravih. Ipak, naučnici kažu da ima pasa koji u želji da sebi brzo pomognu potrče do visoke trave i navale na grickanje, što može izazvati povraćanje, a samim tim ublažiti nelagodu u njihovom stomačiću.
Najčešće, razlog je zapravo veoma jednostavan – potpuno je normalno da psi jedu travu. Nekada je grickaju da bi ubili vreme, a nekada da potpomognu varenje kada se najedu. Takođe, trava ima odličan ukus, pa jednostavno vole da je gricnu.
– Trava je izvrstan izvor vlakana za pse – kaže Mark Der, autor poznate knjige „Kako je pas postao pas“ (How the Dog Became the Dog) .
„Genetski, psihološki, u skladu sa navikama u ishrani i socijalnom prilagodljivošću, ali i anatomski, jer su njihovi zubi sposobni da žvaću različite vrste hrane, kanidi (vukovi i psi) prilagodili su se različitim staništima, pa stoga i različitim vrstama hrane jedu i travu, i biljke, i meso", stoji u knjizi.
Ako primetite da vaš pas često jede travu, to je dobar znak da bi u njegovu ishranu trebalo da uvrstite više vlakana, a pšenična trava je tu najbolji izbor. Ukusna je i zdrava.
Psi koji se hrane jednolično ili neadekvatno, koji provode više vremena u zatvorenom prostoru, češće će tokom šetnje u prirodi tražiti sastojke koji im nedostaju. Reč je o vitaminima, mineralima i vlaknima kojima su mnoge biljke bogate.
Osim toga, trava može stimulisati proces varenja i omogućiti efikasnije izbacivanje različitih štetnih stomačnih bakterija i parazita. Ako vaš pas spada u ovu kategoriju, posavetujte se s veterinarom o promeni ishrane, kako bi pas dobijao sve neophodne nutrijente iz hrane.
Ukoliko je pas tokom dana dugo bez društva, sam u kući, a tokom kratkih šetnji nema mogućnosti za igru sa vlasnikom i drugim psima, njegov život je monoton i psu je dosadno. Jedan od načina da vam to pokaže ili da nadomesti preko potrebnu aktivnost i zanimaciju biće i grickanje trave kada je u šetnji. U kućnim uslovima, verovatno će grickati lišće biljaka koje se nalaze u okruženju.
– Ako imate prostrano dvorište u kojem pas voli da gricka travu, vodite računa o tome da ona nikada ne bude kontaminirana pesticidima.
– Takođe, važno je i da redovno skupljate izmet koji u dvorištu ostavlja vaš pas ali i drugi psi koji vam dolaze u posetu. Tako ćete sprečiti i kontaminaciju trave, ali i vašeg psa parazitima koji se mogu kriti u izmetu.
– Popino prase je biljka koja je veoma opasna za pse, pa vodite računa da je odmah počupate ako je ugledate. U predelima obraslim travom ona izvrsno uspeva i veoma je uporna.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem