KOSA OPADA ZBOG STRESA, DIJETA, LEKOVA…

08.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 466 | Autor: | 0

Deset mogućih razloga za gubitak kose

Da li se suočavate sa problemom pojačanog opadanja kose, a ne možete da utvrdite uzrok? Evo najčešćih razloga za proređivanjevlasi na glavi.

1. Agresivan šampon
Da, znamo da svi modeli na reklamama za šampone imaju bujnu i sjajnu kosu, ali ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose. Bolje je birati blage šampone, sa što manje hemikalija.

2. Fizički i mentalni stres
Bilo koja vrsta povrede, pa i operacija mogu poremetiti prirodni proces rasta kose. Ovo stanje naziva se telogen efluvijum, a odlikuje se usporenim ciklusima rasta. Čim se organizam oporavi, kosa će početi ponovo da raste.
Takođe, i mentalni i emotivni stres mogu da izazovu opadanje kose. Stres izaziva promene u ponašanju i navikama, što utiče na zdravlje. Tehnike relaksacije i psihološka pomoć u tom slučaju mogu biti od pomoći.

3. Trudnoća
Promene u nivou hormona, i fizički i mentalni stres kroz koje prolazi trudnica, mogu izazvati gubitak kose. Ovo se ponekad dešava tokom trudnoće, a mnogo je češće da kosaopada neko vreme nakon porođaja.

4. Agresivno tretiranje kose
Suviše vezivanja, uvrtanja, feniranja, peglanja, hemijskih tretmana ili upotreba ekstenzija mogu oslabiti koren kose i izazvati njeno ispadanje.

5. Genetika
Sa gubitkom kose nekad je povezan nasledni faktor. Ako neko od članova porodice, pogotovo roditelji, gubi kosu, šanse da će se deci dogoditi ista stvar znatno su povećane.

6. Rigorozne dijete
Ukoliko preskačete obroke, vaše telo neće dobijati određene nutrijente. Nedostatak vitamina, gvožđa ili određenih proteina mogu izazvati opadanje.

7. Nezdrave navike
U ovo spada pušenje, preterano konzumiranje alkohola, obilje neprospavanih noći... Štetne navike ometaju prirodne cikluse u organizmu, utičući i na rast kose.

8. Hipotireoza i autoimune bolesti
Štitna (tiroidna) žlezda zadužena je za proizvodnju određenih hormona, koji utiču na pravilno funkcionisanje metabolizma. Hipotireoza je poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlezde i može izazvati mnogo problema u organizmu, između ostalog i opadanje kose.
Takođe, kod autoimunih bolesti telo napada sopstvena zdrava tkiva, a nekad je u pitanju i koža glave.

9. Infekcija
Mnogo je gljivica, bakterija, i parazita koji mogu da izazovu opadanje kose. Infekcije vremenom mogu da postanu gore, izazivajući iritaciju i svrab. Zato je vrlo bitno redovno održavati higijenu.

10. Lekovi
Ako vam je zdravlje već duže vreme narušeno, velike su šanse da vam kosa opada usled uzimanja jakih lekova. U većini slučajeva nema razloga za brigu, jer će kosa postati jača onda kada organizam počne da se oporavlja i prestanete da pijete lekove. Ipak, kod hemoterapije ovaj problem trajaće duže.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem