ULOGA MAGNEZIJUMA U PANDEMIJI KORONAVIRUSA

09.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1145 | Autor: | 0

Istraživanja su ukazala na vezu između koronavirusa i magnezijuma, posebno kad nedostatak ovog minerala stvara teže oblike bolesti


Proučavanjem karakteristika bolesti kovid 19, uočene su određene podudarnosti sa simptomima i stanjima koji nastaju i kod manjka magnezijuma. To je zainteresovalo naučnike, budući da je nedostatak magnezijuma, minerala koji učestvuje u stotinama vitalnih funkcija, prilično čest u zapadnom svetu.
Zašto se ispituje veza između magnezijuma i koronavirusa?
Pandemija kovida 19 najteže pogađa osobe koji već imaju određene zdravstvene probleme je, poput debljine, hipertenzije, dijabetesa i hronične opstruktivne bolesti pluća. Ove osobe su podložnije teškom razvoju bolesti kovid 19.
Međutim, ono što je zanimljivo jeste da su sve ove bolesti povezane i sa niskim nivoom magnezijuma, koji se može dodatno pogoršati uzimanjem pojedinih lekova (na primer, diureticima i inhibitorima protonske pumpe).
Zanimljiva je i veza između najvećeg broja teških slučajeva kovida 19 i smrtnih ishoda baš kod starih ljudi, koji su prirodno skloni manjku magnezijuma usled loše ishrane, drugih pridruženih bolesti i uzimanja različitih lekova.
Nedavno objavljeno istraživanje, koje je izazvalo veliku pažnju medija, pokazalo je povezanost niskog nivoa vitamina D i bolesti koronavirusa kod evropske populacije.
Međutim, mnogi ne znaju da je za aktivaciju vitamina D u organizmu neophodan magnezijum. Dakle, ako telo nema dovoljno magnezijuma, ono neće moći da koristi ni prednosti vitamina D.
Još jedan faktor treba uzeti u obzir, a to je odnos koji postoji između magnezijuma i stresa. Jedan od najjačih efekata pandemije je povećan stres zbog karantina, raznih ograničenja, straha i ekonomske neizvesnosti.
Hormoni stresa pomeraju magnezijum iz ćelija u vanćelijski prostor, što dovodi do pojačanog izlučivanja magnezijuma kroz urin. Manjkom magnezijuma, povećavamo nivo hormona stresa, čime nastaje začaran krug smanjene otpornosti na stres i daljeg gubitka magnezijuma iz organizma.
Naučnici ispitivanjem unosa magnezijuma kroz vodu ukazali su na mogućnost da manjak ovog minerala stvara teže posledice od kovida 19.
Imajući u vidu brojne funkcije magnezijuma, u najsvežijem istraživanju grupe italijanskih i francuskih naučnika postavljena je hipoteza o povezanosti magnezijuma sa epidemijom bolesti kovida 19. Iako su za ovakvu hipotezu potrebna detaljna ispitivanja, naučnici su izvršili preliminarnu analizu.
Analiza je rađena na populaciji u SAD, koja je sa jedne strane unosila "tvrdu" vodu, bogatu magnezijumom, i "meku", koja ga ima manje.
Preliminarna analiza dala je naznake da su posledice bolesti koronavirusa teže u područjima sa nižim unosom magnezijuma, odnosno u populaciji koja ga kroz vodu unosi manje.
Izvesno je da će se opširnije analize raditi kad svi relevantni podaci budu na raspolaganju, ali sigurno je da magnezijum moramo unositi u propisanim količinama.
Voda koja sadrži magnezijum i njegov je prirodan izvor može značajno doprineti svakodnevnom unosu ovog vitalno važnog minerala.
Odgovarajući unos magnezijuma preduslov je za normalno odvijanje brojnih metaboličkih funkcija kao i podrška u borbi sa stresom koji je izazvala pandemija, kako među zdravstvenim radnicima, tako i među opštom populacijom koja se mora suočiti sa važnim promenama životnih navika i uopšteno, novim stilom života.

U prodavnicama Biljnog centra Magično bilje možete kupiti 100 % čist magnezijum.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem