PROPOLIS, LEK IZ KOŠNICE

28.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1723 | Autor: | 0

Smesa smolastih supstanci koje pčele skupljaju sa cvetova i enzimski ga modifikuju, moćan je anestetik, antioksidans, antiseptik, antibiotik i deluje protiv većine virusa


Propolis je zajedničko ime za smesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju sa cvetova različitih biljaka, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne materije.

Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Njegov sastav i boja zavise od biljnih vrsta s kojih pčele prikupljaju materijal i od godišnjeg doba.

U medicini se tradicionalno koristi više od 2.000 godina, čemu svedoče brojni istorijski spisi u kojima se mogu naći podaci da su propolis kao lek koristili Egipćani, Vavilonaci, Arapi, Grci, Rimljani i mnogi drugi stari narodi.

Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.

Flavonoidi su u najvećoj meri zaslužni za njegovo lekovito delovanje. To su pigmenti prisutni u voću, povrću, cveću i kori drveća. Imaju antioksidativno delovanje, njihova uloga je zaštita biljaka od patogena iz okoline.

Propolis je jedan od onih "mudrih" lekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Istovremeno čuva zdravo tkivo i leči bolesno.

Brojnim istraživanjima je utvrđeno da je propolis prirodni anestetik, antioksidans, antiseptik, antibiotik, da deluje protiv većine virusa uključujući i virus gripa. Odličan je u borbi protiv gljivica i parazita.

Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika.

Pre spavanja dovoljno je namazati područje grudi propolisom, da biste umirili kašalj i osigurali miran san.

Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta. Izuzetno je efikasna kod čireva, opekotina i uboda...

Propolis ima svojstvo da zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija (citostatik) i leči dobroćudne tumore. Poznato je da stimuliše stvaranje novih ćelija i regeneraciju oštećenog tkiva. Takođe, pomaže i u slučaju teških dijareja, gde su drugi lekovi bespomoćni.

Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju kompletnog stanja organizma, normalizaciji metabolizma i imuniteta.
Koristi se i za lečenje bolesti uha i usne duplje.

Odlične rezultate daje u lečenju i prevenciji upale grla.

Pomaže kod zubobolje, parodontoze, neprijatnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa.

Kao snažan antioksidans efikasno deluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem i da ima antikancerogeni učinak.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem