KLJUČ DOBROG SNA: KORIŠĆENJE DNEVNE SVETLOSTI, PODEŠEN TERMOSTAT U SPAVAĆOJ SOBI I LAKA VEČERA

29.11.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 292 | Autor: | 0

Lenjost koja nas muči tokom hladnih dana udružena sa sezonom prehlada može ometati i san. Šta da radite da biste se dobro naspavali?

Lenjost koja nas mori zimi udružena sa sezonom prehlada može ometati i san. Šta da radite da biste se dobro naspavali?
1. Temperatura sobe
Optimalna temperatura spavaće sobe iznosi od 20 do 22 stepna. Telesna temperatura će se tada prilagoditi temperaturi sobe i bolje ćete spavati. U pretoploj sobi ćete se lakše buditi. Osim što treba paziti da ne bude pretoplo, isto je loše spavati i ako je u sobi isuviše hladno. Dakle držite se optimalne temperature.

2. Dnevna svetlost
Ako ste ceo dan u prostoru bez dovoljno sunčeve svetlosti, osećaćete se stalno pospano. A uveče kad budete krenuli u krevet, neće biti velike razlike u svetlosti, posebno ako u sobi imate uključen televizor ili neku drugu električnu napravu. Ako živite u podneblju gde zimi nedostaje dovoljno svetla, kupite posebnu lampu ili idite češće u prirodu barem preko vikenda. Pokušajte da ustanete kad sunce izlazi i iskoristite što više dnevne svetlosti.

3. Teži večernji obroci
Barem nekoliko sati pre spavanja nemojte jesti. Uveče je dobro izbegavati teže obroke jer njihovo varenje može ometati san.

4. Vežbanje
Zimi ne izlazimo toliko i mnogi izbegavaju rekreaciju, čak i ako je praktikuju u toplijim mesecima. Pokušajte barem da iskoristite stepenice umesto lifta ili odete u kraću, ali bržu šetnju. Naime, vežbanje pospešuje dubok san.

5. Suv vazduh
Zimi je vazduh u kući često suv što isušuje i sluznicu nosa. U snu zbog toga možemo otvoriti usta i početi da hrčemo, što će ometati kvalitet sna. Pobrinite se da na radijatorima imate čiste posude s vodom tako da ona isparava i vlaži vazduh.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem