ČUVARI PLUĆA KRIJU SE U TANJIRU

02.12.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1662 | Autor: | 0

Cvekla, paprika, jabuka, kurkuma, zeleni čaj samo su neke od namirnica koje će pomoći da dišete bez problema


Održavanje zdravlja pluća je presudno da biste se osećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa. Za zdravlje pluća, takođe, veoma su važne i navike u ishrani.

Evo namirnica koje mogu poboljšati funkciju i zdravlje pluća:
1. Cvekla i list cvekle
I podzemni i nadzemni deo repe bogat je nitratima koji dokazano poboljšavaju funkciju pluća. Nitrati pomažu u opuštanju krvnih žila, smanjuju krvni pritisak i optimiziraju unos kiseonika.

2. Paprika
Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji deluje kao moćan antioksidans. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća.
Konzumacija samo jedne slatke crvene paprike srednje veličine pruža čak 169 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

3. Jabuka
Konzumacija pet ili više jabuka nedeljno povezana je s većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja hronične bolesti pluća. Unos jabuka povezan je i s manjim rizikom od astme i raka pluća. Razlog tome može biti velika koncentracija antioksidansa u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

4. Bundeva
Bundeva sadrži mnoštvo jedinjenja koja pomažu u održavanju zdravlja pluća. Posebno je bogata karotenoidima koji imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva. Pušači posebno mogu imati značajne koristi od konzumiranja hrane bogate karotenoidima, upravo poput bundeve.

5. Kurkuma
Kurkuma se često koristi za unapređenje celokupnog zdravlja zbog snažnih antioksidativnih i protivupalnih efekata. Kurkumin, glavna aktivna komponenta kurkume, može biti posebno koristan kao podrška plućnoj funkciji.

6. Paradajz
Paradajz je jedan od najbogatijih izvora likopena, karotenoidnog antioksidansa koji je povezan s poboljšanjem zdravlja pluća. Pokazalo se da konzumacija proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod osoba s astmom.

7. Borovnica
Uzimanje borovnica povezano je s nizom zdravstvenih blagodati, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

8. Zeleni čaj
Zeleni čaj je napitak koji impresivno deluje na zdravlje. Njegova antioksidativna i protivupalna dejstva pomažu u lečenju plućne fibroze, bolesti koju karakteriziraju progresivni ožiljci plućnog tkiva koji ugrožavaju plućnu funkciju.

9. Crveni kupus
Crveni kupus je pristupačan i bogat izvor antocijana, biljnih pigmenata koji ovom povrću daju živopisnu boju. Unos antocijana u organizam povezan je s poboljšanjem funkcije pluća.

10. Grašak
Grašak sadrži jedinjenja koja se nazivaju izoflavoni. Ishrana bogata izoflavonima povezana je sa smanjenim rizikom od brojnih bolesti, uključujući HOBP (hronična plućna bolest). Konzumacija izoflavona posebno pomaže kod otežanog disanja.

11. Maslinovo ulje
Konzumacija maslinovog ulja pomaže u zaštiti od respiratornih bolesti poput astme. Maslinovo ulje koncentrirani je izvor protivupalnih antioksidansa, uključujući polifenole i vitamin E.

12. Jogurt
Jogurt je bogat kalcijumom, kalijumom, fosforom i selenom, hranljivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju plućne funkcije.

13. Brazilski orah
Brazilski orasi su među najbogatijim izvorima selena koje možete jesti. Jedan brazilski orah može imati više od 150 % preporučenog dnevnog unosa ove važne hranjive materije.
Istraživanja pokazuju da visok unos selena može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća, poboljšati respiratorne funkcije kod osoba s astmom, ali i unaprediti imunološku funkciju organizma.

14. Kafa
Pored toga što pruža energiju, jutarnja šoljica kafe može pomoći i u zaštiti od respiratornih bolesti. Kofein pomaže u otvaranju krvnih žila i može pomoći u smanjenju simptoma astme, barem kratkoročno.

15. Blitva
Blitva je veliki izbor magnezijuma koji pomaže u zaštiti od upalnih procesa, ali i boljoj funkciji i opuštenosti bronhija, sićušnih disajnih puteva u plućima.

16. Ječam
Ječam je hranjivo zrno koje sadrži puno vlakana. Pokazalo se da dijeta bogata vlaknima i žitaricama od celog zrna može smanjiti rizik od smrtnosti od bolesti povezanih s plućima.

17. Sočivo
Sočivo je bogato mnogim hranjivim sastojcima koji pomažu u poboljšanju funkcije pluća, uključujući magnezijum, gvožđe, bakar i kalijum.
Mediteranska ishrana koja je povezana s poboljšanjem zdravlja pluća, izuzetno je bogata mahunarkama poput sočiva.

18. Kakao
Proizvodi od kakaoa i tamne čokolade sadrže puno flavonoidnih antioksidanasa, ali i materiju nazvanu teobromin, koji pomažu u opuštanju disajnih puteva.Unos kakaa povezan je s manjim rizikom od alergijskih respiratornih simptoma i može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem