ZAŠTO LJUBIMCIMA NE SMETE DA DAJETE GROŽĐE, PARADAJZ, LUK, ČOKOLADU...

07.12.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 450 | Autor: | 0

Kada imate kućnog ljubimca vrlo je važno da vodite računa čime ga hranite

Kada imate kućnog ljubimca vrlo je važno da vodite računa čime ga hranite. Hrana koja se koristi za ljudsku ishranu može ozbiljno da ugrozi život psa ili mačke.
Neće biti problem ukoliko pojede parče mesa, ali problemi nastaju kada pojede određenu vrstu voća ili povrća.
Ove namirnice mogu biti posebno otrovne za kućne ljubimce:

Avokado
Avokado je veoma opasan za pse, jer može izazvati zadržavanje vode u plućima i otežano disanje usled nedostatka kiseonika. Čak je moguće da dođe i do potpunog gušenja, a uzrok je toksin koji se nalazi u ovoj namirnici koji se zove persin.

Gljive
Gljive treba izbegavati, jer kao i za ljude, mogu biti toksične. Postoji dosta vrsta ovakvih gljiva i često ih je veoma teško razlikovati od onih koje nisu štetne.

Džigerica
Zbog preterane konzumacije jetre može doći do anoreksije i deformiteta kostiju.

Grožđe
Ovo voće može izazvati otkazivanje bubrega u roku od samo 24 časa nakon što je pojedeno. Simptomi uključuju povraćanje, gubitak apetita, dijareju, abdominalne bolove, smanjenu urinaciju i problem sa kretanjem.

Paradajz
Paradajz sadrži štetni alkaloid koji se zove atropin i koji može izazvati ozbiljne probleme kada se jede. Zeleni ili nedovoljno zreo paradajz ima manje toksina, ali i dalje može iziritirati stomak. Simptomi uključuju drhtanje, napade i aritmiju.

Beli i crni luk
Postoje sporenja oko belog luka. Kada se koristi u izuzetno malim količinama, beli luk može biti dobar za vašeg psa jer se smatra prirodnim antibiotikom. Sa druge strane, ukoliko pas unese beli ili crni luk u većim količinama, može biti izazvana anemija i uznemiren stomak zbog uništenja crvenih krvnih ćelija. Simptomi su ubrzani rad srca, slabost, letargija, povraćanje, dijareja, krv u urinu, blede i stanjene desni.

Čokolada
Hemijska supstanca teobromin koja se nalazi u ovom slatkišu vrlo je otrovna za pse, a čokolada sa visokim koncetracijom kakaoa je posebno toksična. Psi ne mogu da metabolišu teobromin iz čokolade, što utiče na rad nervnog sistema i bubrega. Zbog toga, psi koji pojedu čokoladu doživljavaju napade, drhtavicu i povraćanje.

Kukuruz
Iako nije baš na crnoj listi može biti štetan, jer uzrokuje otežano varenje. Pas može biti i alergičan na kukuruz, a spominjemo ga jer se može često pronaći u kupovoj hrani jer je zvor hranljivih materija koji nije skup.

Slatkiši
Slatkiši su generalno veoma štetni, pogotovo žvakaće gume. Ksilitol je zamena za šećer koja je se koristi kod dosta slatkiša, a uzrokuje nagli pad šećera kod pasa.

Limun i limeta
Veoma opasna namirnica za pse jer može dovesti i do smrti psa. Veoma je toksična jer sadrži psoralen i uzrokuje drhtavicu, otežano kretanje i prestanak rada jetre.
Ukoliko sumnjate na to da je vaš pas pojeo bilo koju od ovih toksičnih vrsta hrane, odmah pozovite veterinara.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem