SAVET TRAVARA: RTANJSKI ČAJ ŠTITI ASTMATIČARE

12.12.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 544 | Autor: | 0

Beograđanin Ilija Travar živi u skladu sa svojim prezimenom na planini Rtanj

O čudesnim moćima planine Rtanj ispredaju se mnoge legende, ali je činjenica da ovde raste dvadeset i pet endemičnih biljaka, petnaest vrsta i deset podvrsta, a svakako najpoznatija lekovita biljka je rtanjski čaj (Satureja montana) koja je zakonom zaštićena. Rtanj je pravi izazov za travare, za one koji zagovaraju povratak prirodi i zdrav način života, za raznovrsne avanturiste kao i one koji veruju u isceliteljsku moć planine.

- Svi mi za nečim tragamo, tražimo svoje ‘mesto pod suncem’, pa sam i ja pre desetak godina odlučio da iz korena promenim način života i da siguran posao u državnoj administraciji zamenim za život u prirodi koju sam oduvek voleo - počeo je svoju životnu priču Beograđanin Ilija Travar, sadašnji stanovnik sela Vrmdža podno planine Rtanj i nastavio:
- Obišao sam celu jugoistočnu Srbiju, jer je tu priroda najočuvanija, a kada sam došao u Vrmdžu, odmah mi je bilo jasno da je to mesto koje sam tražio. Ovde naprosto sve buja, a lekovitog bilja i šumskih plodova ima na svakom koraku. U okolini ima preko četrdeset izvora čija se voda sliva u neobično, ovalno Vrmdžansko jezero bogato ribom. Videvši sve to, nisam se nimalo dvoumio i kupio sam imanje sa starom kućom napravljenom od tugle, najzdravijeg prirodnog materijala, koju sam praktično restaurirao i prilagodio svojim potrebama. Već pet godina tu živim i radim, zapravo, gajim isključivo organsko lekovito bilje, povrće i voće od kojih proizvodim prirodne sokove i različite začine.

Proizvodnju organske hrane za sebe, ali i za plasman na tržištu Ilija Travar započeo je 2012, kao i sertifikaciju organske proizvodnje.
- Pošto se prezivam Travar, jasno je da su se moji preci bavili ovom delatnošću u Hercegovini, odakle potičem. Uprkos tome što sam se rodio u Beogradu, u porodici intelektualaca, koja mi je nametnula gradski način života tipa kuća-posao, moja preokupacija je bilo lekovito bilje i sve vezano za prirodu. Tokom istraživanja i izučavanja biljaka, susretao sam se sa ljudima koji imaju ista interesovanja, poput Mirjane Petrović, Neše Travke i mnogih drugih koji su mi pomogli da što više naučim o blagodetima koje nam pružaju biljke. Tako je, recimo, dokazana lekovita moć rtanjskog čaja za oboljenja disajnih puteva, posebno za astmatičare, jer poboljšava iskašljavanje sekreta i širi bronhije. Takođe se koristi za lečenje bolesti organa za varenje i urinarnog trakta, a spolja za ublažavanje upala kože i sluzokože. Rtanjski čaj je potpuno neškodljiv i upotrebljava se kao izuzetan začin kod pripremanja ribe ili mesa - tvrdi ovaj zaljubljenik u prirodu.

Začini koje pravi Ilija Travar su na bazi organski proizvedenog povrća, rtanjskog lekovitog bilja i gljiva. Uglavnom je reč o mešavini vranilove i hajdučke trave, majčine dušice, divlje nane, rtanjskog čaja, biljke selen (Levisticum officinale), a treba imati u vidu da i povrće spada u lekovito bilje.
- Za pripremu začina koristim lekovito bilje koje berem na Rtnju - vranilova trava, rtanjski čaj, selen, gljive - lisičarku, crnu trubu i vrganj koji uspevaju samo u prirodi i ne mogu se uzgajati, i svoje organsko povrće. Ozbiljni čistači našeg organizma su šargarepa, paškanat, cvekla, celer i drugo korenasto povrće koje iz zemljišta upija i skladišti minerale i druge materije neophodne našem organizmu, pa je najbitnije da se ono gaji organski, bez tretmana hemikalijama. Ljudi više brinu o tome kako su nešto skuvali a ne šta su skuvali, kakvog je kvaliteta to što su skuvali. Recimo, ovde imam baštu u kojoj gajim povrće od koga pravim začine i ne tetiram ih apsolutno nikakvim hemikalijama, a sve veoma lepo uspeva. Isto je i sa voćem - šljivama, jabukama, dunjama, koje izvanredno lepo rađa, a da nikada nije ničim prskano - zaključio je Ilija Travar.

S. Bojović

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem