SAD JE PRAVO VREME DA POSADITE AMARILIS

06.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 294 | Autor: | 0

Kako se pravilno gaji ovaj predivni cvet u kući i na balkonu

Amarilis ili kameni cvet se sadi od novembra do februara, a cveta od maja do juna. Veliki raskošni cvetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastoga sunovrata ili vitezove zvezde ili kameni cvet, ulepšavaju prostor i u zimskim mesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom videli žele njegovom lepotom da obogate svoj životni prostor.
Već samo ime cveta govori nam koliko je poseban. Naime, ova biljka potiče iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cveta u maju i junu, tako da niste zakasnili i možete je zasaditi.

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvetove u obliku trube. Cvetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, beloj, ali i cvetovima u dve boje, a tolika raznolikost čine ovu biljku veoma privlačnom.
Ukršatnjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvetova.
Neke od zanimljivosti cveta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promer cvetova do šest centimetra.

Gajenje i održavanje ove sobne biljke, voma je lako. Nakon cvetanja amarilisa potrebno je odseći dršku na 10 cm od korena.
Na proleće, biljku stavljate na toplo mesto gde je temperatura do 15 stepeni Celzijusa, sa dosta svetlosti.
U maju, amarilis presadite iz saksije u dvorište, gde će joj više odgovarati svetlost i sunce. Ako nemate baštu, posadite je u dublju saksiju, pa je iznesite na balkon.
Amarilis, na balkonu ili u dvorištu, može da bude do kasne jeseni, kada se koren skraćuje na oko 4cm, pa se presađuje u saksiju i unosi u kuću, na toplo mesto.
Tokom jeseni smanjite zalivanje ove biljke, kako bi ona mogla da "zaspi" i ponovo se "probudi" na proleće.
Ako planirate da ove godine kažete sudbonosno "da" razmislite o amarilisu, jer bi se on zasigurno idealno uklopio u romantičan buket ili kao smostalna cvetna dekoracija na stolu.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem