KROMPIR KAO PREBIOTIK

07.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 513 | Autor: | 0

Zašto je dobro da jedete hladnu salatu od krompira


Pristalice zdravog načina života i ljubitelji dijeta imaju odbojnost prema ovom povrću, a za to ne postoji valjan razlog.
Kakve koristi krompir može doneti i kako ga jesti a da se ne ugojite?
Krompir je odličan izvor vitamina. Bogat je vitaminima B2, B3, B6, B9 i C, što je posebno važno za jačanje imunološkog sistema. Pored toga, krompir ima puno antioksidanata koji štite ćelije, sprečavaju oštećenja koja izazivaju slobodni radikali.
Druga važna prednost krompira je visok sadržaj kalijuma. Nedostatak ovog minerala u telu povlači za sobom mnoge neprijatne posledice, jer je kalijum odgovoran za pravilno funkcionisanje mišića, neophodan je za ćelijski metabolizam i normalno funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema.
Pored kalijuma, krompir sadrži kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe i mangan.
Krompir sadrži takozvani „stabilni“ skrob, koji konačno postiže svoju „stabilnost“ nakon potpunog hlađenja. Jednostavno rečeno, tokom toplotne obrade (kuvanja ili pečenja) skrob sadržan u krompiru menja svoju strukturu. Nakon potpunog hlađenja, skrob postaje „stabilan“, odnosno stiče sposobnost da dođe do debelog creva, a da se potpuno ne rastvori u želucu.
„Otporni“ skrob deluje kao prebiotik. Rezultat je kontrola šećera u krvi, čista koža, kontrola gladi i dramatično smanjenje rizika od prejedanja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem