ŠTA SE DORUČKUJE U OVIM NAJZDRAVIJIM DRŽAVAMA?

15.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 538 | Autor: | 0

U najzdravije države na svetu se ubrajaju Katar, Norveška, Japan, Island i Singupar.


Naučnici svake godine, uzimajući razne faktore u obzir, sastavljaju listu “najzdravijih” država na svetu.
Jedan od glavnih razlog zbog kojih su se ove države našle na listi najzdravijih, jeste zdrava ishrana.
Katar
Najčešća namirnica koju stanovnici konzumiraju i preferiraju jesu jaja. Od jaja se prave dva tradicionalna emiratska doručka balalet (Balaleet) -slatki rezanaci i jaja sa šafranom i šakšouka (shakshouka) – jaja kuvana u paradajz sosu sa začinima.
Norveška
Najčešći doručak Norvežana je otvoreni sendvič bogat zdravim namazom od putera na koji se stavlja takozvani paleg (palegg – reč koju norvežani koriste kao zajedničku imenicu za sve namirnice koje stave na sendvič) po sopstvenom izboru. To može biti norveška šunka, salama ili dimljeni losos. Pored sendviča za doručak često konzumiraju i kajaganu sa kriškama belog sira.
Švajcarska
Tipičan švajcarski doručak je musli koji konzumiraju sa jogurtom ili sveže ceđenim sokom. Takođe, u Švajcarskoj, pogotovo u delu gde se govori francuski jezik, za doručak konzumiraju hleb i džem, kao i kroasane.
Luksemburg
Luksemburški doručak ima dosta sličnosti sa nemačkim. Većina ljudi jede hleb i puter sa sirom ili džemom. Reč je o sendvičima poznatim kao šmiren. Deca za doručak kod kuće najčešće konzumiraju žitarice.
Japan
Vitaminima bogati nato (natto – soja), sveže povrće, grilovana riba, pirinač i miso supa sa zelenim čajem su namirnice koje se najčešće nađu na jutarnjem meniju Japanaca.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem