RAŠTAN - ZIMSKO POVRĆE

17.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 366 | Autor: | 0

Raštan je biljka koja se najviše konzumira u periodu zime.

Biljka raštan je dugo prisutna na ovim prostorima. Ona predstavlja primitivnu formu kupusa, koju koristimo u svakodnevnoj ishrani, i za razliku od kupusa, raštan ne formira centralni pupoljak. Raštan je biljka koju odlikuje visoka stabljika, a danas se pretežno gaji radi svojih širokih listova.

Biljka raštan je ljudima širom sveta poznata još iz vremena starih Grka i Egipćana. Nekada su joj pripisivane magične osobine, smatrana je i svetom biljkom, prema kojoj se treba ophoditi sa poštovanjem i nežnošću. Svoje mesto raštan je takođe našao na nadgrobnim spomenicima i freskama, a razlog tome je što se raštan smatrao svojevrsnim poklonom od bogova, vezom između njih i smrtnika.

Svoje mesto je do danas pronašao u mnogim kulturama, pa možemo zapaziti da se gaji u Brazilu, Portugalu, SAD, mnogim delovima Afrike, u Crnoj Gori, Španiji, Kašmiru. U svakodnevnoj ishrani se od raštana koriste listovi. Raštan je bogat kalijumom, kalcijumom, luteinom, zatim vitaminima C, B-1, B-2, B-9, što ga svrstava i u jedne od preventivnih lekova za karcinom i tumor. Pored listova, nije retko konzumiran ni sok od raštana, koji se dobija ceđenjem listova i stabljike. U narodnoj medicini ovaj eliksir se koristi kao lek za giht, bronhitis, i probleme sa cirkulacijom.


Raštan upotreba

Raštan je biljka koja ima relativno široku upotrebu i namenu. Pored svojih lekovitih svojstava, raštan se može pronaći i na trpezama, u ukusnim kombinacijama sa mesom i drugim povrćem. Što se tiče kulinarskih eksperimenata sa raštanom, nabrojaćemo samo one najpoznatije, i na ovim prostorima najzastupljenije.

-Često se koristi umesto kupusa pri pravljenu sarmica

-Čest je na trpezi u kombinacijama sa crvenim mesom

-Od raštana se prave raznovrsne i ukusne čorbe

-Raštan se često sprema sa drugim biljkama iz svoje porodice, a ponekad se kombinuje i sa krompirom

-Uz raštan se najčešće vežu dodaci poput peršuna i celera

-Nerekto se raštan pravi uz snažan ukus crnog luka, uz šargarepu, i tikvice

-Može pronaći u pasulju, i ovo je jedna od najčešće zastupljenih kombinacija na ovim prostorima

-Nisu retkost ni ukusne pite koje u sebi sadrže ovu biljku

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem