SOK OD VIŠNJE I ČAJ OD BREZINE KORE SPASLI ME POTPUNE DEHIDRACIJE

18.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 266 | Autor: | 0

Milka Raičević, poznati nutricionista, opisuje šta joj je od hrane prijalo dok je bila zaražena, a šta nije mogla ni da okusi

Prvi simptom bila je nemoć, nisam mogla glavu da podignem sa jastuka. Apatija, i to kod mene koja sam uvek bila borac. Samo sam spavala - opisuje Milka Raičević i dodaje da su među prvim simptomima korone bili i nesnosni bol u grlu i dijareja, ali izdvaja još jednu specifičnost:

- Pre nego što sam se razbolela, imala sam potrebu da jedem razne ,gluposti,: čokoladu, i to ne onu tamnu već običnu, koju retko jedem, pljeskavicu koju ne znam kada sam pojela, majonez koji koristim samo za negu listova orhideja.
Mislila je da je uzrok pomenutih simptoma sinusitis, od kojeg inače boluje, ali kako ni antibiotici nisu pomagali, shvatila je da je nešto drugo u pitanju jer „nije mogla iz kreveta“.

Bojala se i za osamdesetdevetogodišnju majku sa kojom živi, pa petnaest dana nije izlazila iz sobe, vodila je, kako nam je rekla, borbu sama sa sobom.
- Spavala sam i slušala svoj organizam - dodaje Milka, kojoj je korona potvrđena testom PCR i testom iz krvi (snimak pluća bio je uredan).
Prve dane borbe sa kovidom obeležilo je i to što nije mogla da pije vodu. I dok je protiv dijareje uzimala medicinski ugalj, vodu je menjala sokom od višanja. Pila je i jela ovo voće. Kaže nam da je iskoristila sve zalihe koje je letos napravila.

- Nisam mogla da jedem beli luk, toliko me je jezik pekao od njega, kao i od paprike. Uvila bih zatim komad luka u hleb i pojela ga s jogurtom - priča Milka, koja je vodu mogla da pije dve nedelje nakon pojave prvih simptoma (nakon što je pobedila dijareju), a hranu skoro da nije mogla da uzima.
- Ali sam zato, na primer, mogla da pijem rasol kao i sok od šargarepe i jabuka koji mi je donosila komšinica. Spremala sam i čaj od brezine kore. Pila sam, naravno, i terapiju koju su mi prepisali lekari, u koju su bili uključene i velike količine vitamina C, vitamina D, cinka, selena, kao i probiotici. Poštovala sam sve njihove savete, a čuvala sam se i pre nego što sam se razbolela - dodaje nutricionista, koja pored problema sa sinusima i povišenog šećera (na granici je dijabetesa, kako ističe), nije imala većih zdravstvenih tegoba.

- Ne mogu da kažem da sam najzdravija osoba na svetu, ali pre ove bolesti nisam ni pomišljala na njih - poručuje.

Milku je kovid suočio sa još jednom neobičnom pojavom.
- Imala sam neprijatan slan osećaj u ustima. Pitala sam komšinicu koja radi u kovid-bolnici šta bi to moglo da bude. Rekla mi je da je to znak da sam dehidrirala, kao i posledica terapije antibioticima. Preporučila mi je da uzimam ljute bombone, a koristila sam i sodu bikarbonu kojom sam uklanjala bele naslage na jeziku - ističe.

Kako se osećala u trenutku kada su joj rekli da ima koronu?
- Toliko sam bila nemoćna, da su mi tada rekli da umirem, ne bih mogla da se borim. Deo moje svesti nije ni mogao da razmišlja o koroni. Toliko nemate snage da ne možete da razmišljate o bilo čemu - naglašava.

Nemoć koju je osećala bila je nešto najteže sa čime se izborila, kao i bol u očima, ušima, bubrezima, zbog čega je pomišljala da će morati na dijalizu. Dodaje tome i zabrinutost zbog majke i osećaj panike jer je „bila sama“. Iako je Milka majka troje dece i baka šestoro unučadi i ima u svakom trenutku nekog ko bi joj pomagao, bezbednost njene porodice bila joj je na prvom mestu.

Njena majka je dobro, sin i kćerka bore se sa koronom. Kaže nam da nisu bili u kontaktu sa njom, ali rade sa ljudima, pa je to bilo očekivano.
Milka Raičević misli da se zarazila u autobusu. Tog dana je padala kiša, nijednog drugog prevoza nije bilo na vidiku, a u autobusu je bilo toliko gužve da je stajala na jednoj nozi.

- Bio mi je već oslabljen imunitet zbog sinusitisa, tako da je i to doprinelo da se zarazim - dodaje.
Poslednjih deset dana oseća se mnogo bolje. Vraća izgubljene kilograme i poručuje da je bolest nije unazadila, iako nije ni pomišljala da će oboleti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem