ZAŠTO JE TURŠIJA NAJMOĆNIJA ZIMSKA HRANA

21.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1251 | Autor: | 0

Krastavčići održavaju crevnu floru, obnavljaju sluzokožu creva, podstiču metabilizam, jačaju imunitet...

Krastavčići održavaju crevnu floru, obnavljaju sluzokožu creva, podstiču metabilizam, jačaju imunitet... Deset je savršenih razloga zbog kojih bi trebalo da svaki dan jedete turšiju.

1. Održava zdravu crevnu mikrofloru
Crevna mikroflora je živ sistem kojeg čine "dobre" i "loše" bakterije. Iz već pomenutih razloga, "loše" bakterije mogu prevladati i dovesti do mnogih zdravstvenih tegoba. Narušena ravnoteža mikroorganizama postupno se može poboljšati dodavanjem fermentisanih namirnica ishrani. Tako će se brže naseljavati korisne bakterije koje štite sluzokožu creva. Samim tim, poboljšava se apsorpcija nutrijenata i opšte zdravstveno stanje.

2. Obnavlja sluzokožu creva
Različite infekcije, upotreba lekova ili konzumacija hrane koja vam ne odgovara, kao što je na primer gluten, dovešće do toga da sluzokoža ostane bez korisnih mikroorganizama. Time sluzokoža može postati porozna (sindrom leaky gut) i omogućiti štetnim supstancama i "lošim" mikroorganizmima da prodru u ostale delove tela i izazovu neku bolest, naročito razne upale i infekcije. Fermentisane namirnice su brzo i najdelotvornije sredstvo koje obnavlja crevnu floru.

3. Podstiče metabolizam i probavu
Ako želite da se rešite viška kilograma, svakako jedite turšiju, jer ona ubrzava metabolizam, lako se vari, sadrži malo kalorija i zasiti vas. Zbog znatnog sadržaja vlakana, fermentisane namirnice podstiču rad creva. Smanjuju tegobe kod osoba koje ne podnose laktozu, jer je delimično razgrađuju u crevima. Ujedno ublažavaju i sindrom iritabilnih creva.

4. Poboljšava imunitet
Poznato je kako su probavni i imunološki sistem povezani. Od imunološkog sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti telo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Ukiseljeno povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju "uljeze".

5. Može sprečiti nastanak karcinoma
Povrće je već samo po sebi bogato mnogim nutrijentima i antioksidansima. Naučnici smatraju da fermentisano povrće smanjuje opasnost od nastanka karcinoma, naročito debelog creva. Čini se da je za to zaslužna upravo mlečna kiselina koja sprečava rast zloćudnih ćelija.

6. Reguliše krvni pritisak
Fermentisani proizvodi mogu imati uticaj i na krvni pritisak, tako da ga postepeno snižavaju. Naučnici smatraju da najveću ulogu u tome igraju određene vrste jedinjenja nalik peptidima, koji se stvaraju upravo tokom fermentacije namirnica.

7. Snižava povišen nivo holesterola
Smatra se da se konzumiranjem fermentisanih proizvoda smanjuju i nivoi "lošeg" holesterola u krvi. Do toga dolazi zato što takve namirnice smanjuju sposobnost resorpcije holesterola u krv.

8. Ublažava alergije i kožne tegobe
Nije slučajna uzrečica da je koža ogledalo zdravlja. Zdrava mikroflora štiti creva od toksina i teških metala. Pored toga poboljšava apsorpciju nutrijenata, sprečava infekcije i upale, što ima pozitivan uticaj na smanjenje alergija, akni, ekcema i gljivičnih infekcija.

9. Poboljšava raspoloženje
Ponekad se creva opisuju kao "drugi mozak". Smatra se da se najveći deo serotonina, hormona sreće, stvara upravo u crevima. Hroničan stres negativno deluje na crevnu mikrofloru. Stoga svakako pokušajte da izbegnete stres, a zdravlje creva zaštitite unosom fermentisanih namirnica.

10. Dobri su za dijabetičare
Šećer i skrob iz ovih namirnica pretvaraju se u mlečnu kiselinu. Tako se istovremeno smanjuje količina šećera, što namirnice čini pogodnim za dijabetičare.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem