KAKO JE DONA ANHELA POKORILA INTERNET: SA MOG RANČA U TVOJU KUHINJU

22.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 196 | Autor: | 0

Kuhinja done Anhele skromno je opremljena, šporet je zidan i u njemu se lože drva, nema tekuće vode, posuđe je od gline, a namirnice jednostavne i jeftine

Iznenadan uspeh jednostavnih videa, u kojima dona Anhela Garfias Vaskes (70) kuva na centralnoameričkoj verziji šporeta na drva, opasana jednostavnom šarenom keceljom, niko nije očekivao.

Prvi snimak kulinarskih majstorija nastao je zahvaljujući jednoj od njene tri kćerke, a postavljen je na Jutjub kanal u avgustu 2019. I ubrzo, već tokom prvog meseca, svaki njen video gledalo je prosečno oko milion ljudi, a broj pratilaca rastao je svakodnevno. Usledilo je i priznanje čuvenog kanala - Srebrna medalja za prvih sto hiljada pratilaca Jutjuba. Ono što je nedostižno mnogima, dona Anhela je postigla za samo dva meseca. A za petnaest meseci njen kanal narastao je do gotovo nezamislive brojke - više od tri miliona i trista hiljada ljudi redovno prati njene kuvarske majstorije. Zato je dona Anhela na putu da "pregazi" mnoge slavne kuvare, školovane profesionalce sa višedecenijskim iskustvom, koji su u imidž uložili i velike svote novca. Poređenja radi, čuveni Džejmi Oliver ima pet miliona i dvesta hiljada pratilaca.

U životu done Anhele od prvog videa sve se odvija kao u bajci, a ona nastavlja da radi ono što je i inače radila celog života - gaji voće i povrće u svojoj bašti i redovno kuva ukusna jela tradicionalne meksičke kuhnje, onako kako je naučila od svoje majke. I dalje živi nedaleko od mesta u kojem se rodila, u oblasti sa samo četnaest hiljada stanovnika. Ali za manje od godinu dana stigla je na Frobsovu listu sto najmoćnijih žena Meksika. Tako se i našla rame uz rame sa, na primer, direktorkama prodaje Nisana, sistema Visa, dizajnerkom nominovanom za Oskara ili dobitnicom Nobelove nagrade i prvom ženom gradonačelnicom Meksiko sitija. U opisu ispod njene slike stoji da je "promoter nacionalne i ruralne kuhinje Meksika". O svom mestu na listi i eventualnom prelasku u grad rekla je:
- Veoma sam ponosna, sve te žene uradile su mnogo više od mene. Veoma sam zadovoljna što su me zbog ovoga što radim stavili u njihovo društvo. Ali ne bih išla u grad, ne bih u Meksiko siti. Ovde mi je dobro, sa mojom decom i unucima.

Sastojke za jela dona Anhela uzima uglavnom iz svoje bašte. Voće, povrće, sve je domaća proizvodnja. Njena kuhinja više je nego skromno opremljena, prava seoska - u dvorištu je tipična zidana peć nalik onima koje još samo poneka seoska porodica u Srbiji ima, a šporet je zidana verzija našeg smederevca. Posuđe je obično, uglavnom zemljano, nema skupih tiganja sa milion premaza protiv lepljenja niti uređaja za fensi kuvanje na pari. Nađe se tek po neki blender.

Na kanalu dona Anhela sprema jela ruralnog Meksika, seljaka primoranih da od malo naprave mnogo. Tako su i sastojci specifični. Osim nama bliskih: kukuruza, paradajza, luka, piletine, tu su razne vrste ljutih paprika, listovi kaktusa, zeleni paradajz...
Interesovanje za dona Anhelu je brzo preraslo granice Meksika, osvojivši prvo države španskog govornog područja a zatim i ceo svet. Zato novi snimci imaju engleski prevod.

Gledajući snimke, lako je prebaciti se na ranč. Čuje se kiša koja pljušti, petao se oglašava, kašike zveckaju... Jela se krčkaju u odavno zaboravljenom posuđu, onom glinenom, koje su iz savremenih kuhinja potisnule preskupe šerpe koje samo što same ne seckaju sastojke.
A ono što dona Anheline recepte čini dodatno primamljivim jeste i trajanje snimaka - retko ćete morati da provedete duže od osam minuta gledajući video, ali ćete lako shvatiti kako da spremite neko od jela koja prvi put vidite.

Ključ je u zaboravljenoj je dnostavnosti - gledajući donu Anhelu, posmatrač putuje u neki drugi svet, za koji nije ni znao da postoji, a kome savremene globalističke ideje rade o glavi. I zato, to što dona Anhela radi, mnogi opravdano svrstavaju u svetsku kulturnu baštinu.
Ipak, sve tajne done Anhele nisu na prvi pogled otkrivene. Mnogi su se pitali i sami donosili zaključke da snima profesionalac, sa skupom opremom i adekvatnim znanjem. Otrežnjenje je stiglo vrlo brzo - snimke pravi kćerka na mobilnom telefonu, koji čak i ne spada u novije modele.
Na društvenim mrežama dona Angela povremeno podeli i detalje iz privatnog života, onog običnog, kako sa kćerkama kojih ima tri, sinovima kojih je rodila petoro, ili suprugom koga oslovljava sa moj Stari, šeta plažom, uvek raspoložena i skormna:
"Ja sam svima tetka i baka. Volim vas sve i hvala vam svima i hvala dragom bogu. Nikad nisam mogla da zamislim da ću stići dovde. Zadovoljna sam - imam tri kćeri, pet sinova, dvadeset unuka, tri praunuka... Mada, volela bih da imam veću kuću i bolju kuhinju", izavila je na kraju jednog od mnogih intervjua do suza uzbuđena dona Anhela.

Foto: Instagram

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem