DIVLJI ORIGANO JE ODLIČAN ZA BOLNO GRLO

01.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 2765 | Autor: | 0

Vranilova trava ili vranilovka ima brojna lekovita svojstva i pomoć je kod mnogih infekcija

Divlji origano, u narodu poznatiji kao vranilova trava jedan je od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Za lekovita svojstva biljke sa intenzivnim ljubičastim cvetovima i mirisom koji podseća na timijan, znalo se na Mediteranu hiljadama godinama. Stari Grci i Rimljani još pre više od 2.000 godina koristili su listove vranilovke kao antiseptik, za lečenje čireva na koži i ublažavanje bolnih mišića. U Grčkoj se infuzija divljeg origana i dalje koristi kao narodni lek protiv prehlade i „nervoznog stomaka“, ali i za održavanje vitalnosti.

U današnje vreme vranilovka se, takođe, koristi za bolesti kao što su kašalj, astma, grčevi, dijareja.
Vranilovka pomaže:
u borbi protiv bakterija
u borbi protiv gljivica
u ublažavanju upala
u regulaciji šećera i lipida u krvi
pomaže u borbi protiv kancera.

U narodnoj medicini vranilovka ima primenu kod problema sa upornim kašljem, astmom, alergijama, bronhitisom, bolnim menstrualnim grčevima, ali i kod infekcija mokraćnih kanala, visokog holesterola, glavobolje, stomačnih tegoba…

Zbog jakog antimikrobnog svojstva ljudi primenjuju ulje vranilovke na kožu za: bubuljice, atletsko stopalo, perut, afte, zubobolju i bolesti desni, bradavice, rane, rozaceu, psorijazu, kod ujeda insekata i kao sredstvo protiv njih, kod proširenih vena, bolova u mišićima i zglobovima.

Origano ima antioksidativna svojstva i pomaže organizmu da eliminiše slobodne radikale.

Glavne komponente esencijalnog ulja origana su karvakrol i timol, koji imaju antimikrobna svojstva. Dokazano je da su čaj i tinktura vranilovke odlični preparati za lečenje bakterijskih upala kao što su upala grla, upala mokraćnih kanala…

Da biste pripremili čaj, potrebno je da kašičicu sušene vranilovke prelijete sa 200 ml ključale vode. posle desetak minuta, možete da pijete čaj, najbolje pre obroka, dva do tri puta dnevno.

Na osnovu trenutne naučne literature, ekstrakti origana i pojedinačni sastojci pokazuju antimikrobno delovanje in vitro prema patogenima koji se prenose hranom.
Usred sve veće zabrinutosti zbog bolesti koje postaju otporne na antibiotike, istraživači su sproveli laboratorijske testove kako bi istražili efekte ulja origana na različite mikrobe koji ne reaguju na druge lekove. Istraživanje je pokazalo da bi supstance u origanu mogle da igraju ulogu u borbi protiv bolesti koje više ne reaguju na antibiotike.
Pored karvakrola, timola, vranilovka sadrži i limonen, pinen, ocimen i kariofilen, flavonoide, vitamin A, karoten, vranilovka ima i minerale kalijum, kalcijum, mangan, bakar, gvožđe i magnezijum.

Zaštita od raka
Neki od sastojaka origana mogu imati antikancerogena svojstva. Naučnici su pronašli dokaze da ekstrakti mogu pomoći u sprečavanju oštećenja DNK u ćelijama usled oksidativnog stresa, zračenja i mitogena, vrste proteina koji mogu da izazovu neželjenu podelu ćelija.
Istraživači su takođe pronašli dokaze da karvakrol i timol mogu doprineti u sprečavanju rasta ćelija melanoma, ali potrebna su dodatna istraživanja koja bi išla u prilog ovakvoj tvrdnji.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem