DA LI MNOGO JABUKA U ISHRANI MOŽE DA OSTAVI POSLEDICE?

31.01.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1017 | Autor: | 0

Jedna do dve voćke svakog dana sasvim su dovoljne

Poznato je da "jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće" i za to postoji dobar razlog - jabuke su prepune hranjivih sastojaka.

Nutricionista Serena Pun objašnjava da je ovo ukusno voće izvrstan izvor prehrambenih vlakana koji pospešuje zdravlje naših creva i probavnog sistema.
Takođe, jabuke su pune vitamina C i kalijuma. Sve su to odlični dodaci našoj ishrani, ali kao i u mnogim drugim stvarima, ako previše konzumirate jabuke to se može negativno odraziti i na naše zdravlje.
Pun kaže da bi prosečna osoba trebala da pojede jednu do dve jabuke dnevno. Ako jedete više od toga, mogli biste da osetiti neke neprijatnosti.
Probavne smetnje
Svima su nam potrebna vlakna u ishrani, ali kad ih konzumiramo previše, Pun kaže da to može dovesti do probavnih problema, uključujući nadutost i zatvor. Kako objašnjava, većini ljudi treba između 20 i 40 grama vlakana dnevno, u zavisnosti od godina starosti i polu. A ako pređete iznad 70 grama, to se često smatra previše.
Iako biste trebali da pojedete oko 15 jabuka da biste dobili 70 grama vlakana, bitno je razmotriti i druge izvore vlakana u ishrani, poput pasulja, celovitih žitarica i ostalog povrća.
Ako jedete zdravu hranu bogatu vlaknima i uz to pojedete tri do četiri jabuke dnevno, mogli biste da iskusite ovu nuspojavu.

Fluktuacije šećera u krvi
Budući da jabuke sadrže dosta ugljenih hidrata, mogu da pruže dozu energije pre ili nakon vežbanja. Možda ćete doživeti i podizanje raspoloženja jer vam pomažu u oslobađanju serotonina, smatra stručnjak za ishranu dr Džoš Aks.
Međutim, on kaže da ako jedete previše jabuka, mogli biste da primetite oscilacije šećera u krvi, a to bi moglo da vas navede i da žudite za većom količinom šećera.
„Za ljude sa lošim metaboličkim zdravljem ili dijabetesom, previše šećera iz voća može da pogorša osetljivost na insulin ili da ometa učinak lekova za dijabetes“, kaže dr Aks.

Pesticidi
Nažalost, jabuke su redovno na spisku voća koje se najviše tretira pesticidima.
„Pesticid difenilamin je hemijska supstanca koja se obično nalazi na jabukama, a koja je zabranjena od strane Evropske unije, jer je potencijalno kancerogena. Ako jedete previše jabuka koje su tako tretirane, moglo bi da znači i da jedete previše hemikalija“, kaže Pun.
Međutim, broj jabuka koje bi trebalo da konzumirati kako bi ove hemikalije stvarno imale negativan efekat na vaše telo bio bi neverovatno veliki broj.
Prema analizi organizacije „Alliance for Food and Farming“ (AFF), žene bi mogle da pojedu do 850 jabuka pre nego što bi ti pesticidi mogli da imaju štetne efekte na njihovo telo. Ipak, uvek je dobro znati šta se nalazi u onome što konzumirate.

Dodatni stres za creva
Pun kaže da se jabuke visoko kotiraju i obično se ne preporučuju osobama koje imaju često nadutost, gasove ili probleme sa varenjem.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem