CINK, GVOŽĐE, VITAMIN C, KALCIJUM... ŠTA SE DOGAĐA AKO PRETERATE SA SUPLEMENTIMA

17.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 372 | Autor: | 0

Previše vitamina i minerala mogu dovesti do pada imuniteta, nadutosti, znojenja, umora, problema sa bubrezima...

Najbolja mera za sve je umerenost, a to važi i za vitamine i minerale.

Omega-3 masne kiseline
Za ove zdrave masti zna se da štite zdravlje i produžavaju život. Brojnim istraživanjima dokazane su njihove koristi. Međutim novije istraživanje pokazuje da ni omega-3 masne kiseline nisu dobre u velikim količinama. Zašto? Narušavaju ravnotežu imuniteta pa telo postaje podložno infekcijama.

Vitamin C
Ovo je najpoznatiji vitamin jer je gotovo svemoguć: štiti imunitet, pomže u bržem zarastanju rana, poboljšava stanje kože, sprečava starenje i brojne bolesti. I u čemu je problem? Ako uzimate previše vitamina C, mogli biste da narušite zdravlje creva.Tegobe koje prate takvo stanje su nadutost, bolovi, proliv, povraćanje. Pazite da ne unesete više od 2.000 mg vitamina C dnevno.

Cink
Ovaj mineral nalazi se u svakoj ljudskoj ćeliji, jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju, ali i reguliše metabolizam. Međutim, ako preterate s unosom cinka, očekuje vas čitav niz problema. Neki od njih su problemi sa varenjem, vrtoglavica, glavobolje, umor, pojačano znojenje, čak i halucinacije. Preporučena doza cinka je do 40 mg na dan, a sve više od toga je previše.

Gvožđe
Gvožđe je važno jer prenosi kiseonik u ćelije, ali obavlja i čitav niz drugih funkcija važnih za normalno funkcionisanje ljudskog tela. Problem se najčešće javlja jer neki ljudi nemaju dovoljno gvožđa u telu, ali može biti i obrnuto. I koje su nuspojave? Gvožđe se taloži u tkivu i raznim organima poput srca i jetre, a to nipošto nije dobro. Vodite računa da dnevno ne unesete više od 45 mg gvožđa.

Kalcijum
Svi znamo da kalcijum jača kosti, ali taj mineral služi i za normalno funkcionisanje srca, nerava i mišića. Međutim, ukoliko preterate s unosom kalcijuma, mogu se javiti problemi s bubrezima i mekim tkivima, a to ne želite. Previše kalcijuma nije moguće uneti putem hrane, ali jeste uz pomoć dodataka ishrani, i zato pripazite.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem