IMATE OBIM STRUKA VEĆI OD 80 CM? U OPASNOSTI STE

14.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 395 | Autor: | 0

Obim struka pokazuje koliko ćete živeti

Bez obzira gde se masnoća pojavljuje na našim telima, uvek se brinemo kada je na stomaku. Naučnici s poslovne škole Kas u Londonu tvrde da je najbolji pokazatelj dužine života obim struka. Oni čiji je struk veći za 15 centimetara od polovine njihove visine žive u proseku dve godine kraće.
Što se obim struka više povećava, broj godina života se smanjuje.

Naučnici su prikupili podatke od 300 hiljada ljudi i došli do zaključka da bi obim struka trebalo da iznosi pola visine čoveka.
Muškarac visok 180 centimetara treba da ima obim struka od 90 centimetara, dok žena visoka 160 centimetara treba da ima obim do 80 centimetara.

Šta se događa ako je obim struka veći od polovine visine:
1. Veći rizik od razvoja dijabetesa
Kada je vaša jetra prekrivena masnim tkivom kao rezultat viška masnoće na trbuhu, ona ne uspeva dovoljno dobro obraditi šećer u krvi. To zauzvrat zarobljava šećer u vašem krvotoku, umesto da ga obrađuje jetra. To bi moglo dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi što može uzrokovati dijabetes.
2. Veći rizik od metaboličkog sindroma
Razvoj metaboličkog sindroma rizik je s kojim se suočavate kada imate širok obim struka. Tada se povećava rizik od bolesti srca, dijabetesa i moždanih udara.
3. Veći rizik od karcinoma
Nova studija pokazuje da vrsta proteina koja se oslobađa iz trbušne masti može pretvoriti nekancerogene ćelije u kancerogene, što rezultira rastom tumora.
4. Veći rizik od kardiovaskularnih bolesti
Dokazano je da visceralne masne ćelije na stomaku mogu stvarati proteine koji su stežu krvne sudove, što može rezultirati visokim krvnim pritiskom. Takođe, ti proteini mogu da izazovu začepljenje arterija, čineći čoveka ranjivim na moždane i srčane udare.
5. Veći rizik od demencije
Prema studiji, žene s velikom količinom trbušne masti imaju 3 puta veću verovatnoću da će razviti demenciju. To je uglavnom uzrokovano visceralnom masnoćom, dubokim trbuhom ili trbušnom masnoćom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem