LIČNA PRIČA: KAKO SAM SE IZLEČILA OD INSULINSKE REZISTENCIJE, POLICISTIČNIH JAJNIKA I MIOMA

15.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 536 | Autor: | 0

Ivana Tatalović Milenković iz Beograda drastično je promenila način ishrane i oslobodila se svih tegoba koje su je mučile

Ono što je Ivani Tatalović Milenković dalo „vetar u leđa” da uzme stvar u svoje ruke jeste saznanje da ima insulinsku rezistenciju, policistične jajnike i miom na materici.

- Sa ovim problemima sam se suočila pre tri godine kada sam otišla na redovnu godišnju kontrolu kod ginekologa. Pre toga sam stalno bila pospana, posebno nakon obroka, uz učestalo zevanje, hronično sam bila umorna, zaboravna i bezvoljna, imala sam neprestanu želju da nešto jedem i jake napade gladi. Bila sam na raznim režimima ishrane, počevši od hrono ishrane, proteinske, čak sam radila i test intolerancije na hranu i slično, ali moje stanje nije se poboljšalo. Najviše mi je smetao nedostatak energije. Svoje stanje sam pripisivala stresu i depresiji sa kojom sam se susrela kada sam izgubila supruga. Sin je tada imao tri i po godine, trebalo je da se izborim sa mnogobrojnim problemima. Kada mi je doktorka postavila dijagnozu, nakon urađenih analiza, osećala sam olakšanje jer sam makar znala o čemu se radi i da mogu nešto da preduzmem.

Šta su Vam lekari preporučili?
- Doktorka mi je preporučila da pijem glukofaž i korigujem ishranu. Već sam bila na proteinskoj ishrani i uvrstila sam trening u svoj svakodnevan život.

Kako ste se odlučili da promenite navike u ishrani?
- Počela sam da pijem taj lek ali nisam primetila nikakvo posebno poboljšanje. Pročitavši uputstvo za lek i videvši koja su štetna dejstva, odlučila sam da prekinem da ga pijem i da uzmem stvar u svoje ruke. Verovala sam da postoji neko drugo, prirodno rešenje. Počela sam da proučavam literaturu o promeni načina života, prvenstveno o promeni ishrane. Nije mi trebalo da se pripremam, sve sam promenila odjednom - sirova, živa hrana postala je moja stvarnost, vera i nada da činim najbolje. U nekoliko navrata bila sam na postu sa sveže ceđenim sokovima. Prvi put petnaest dana, a onda još nekoliko puta po pet dana.

Da li je ta promena uticala na zdravstvenu situaciju?
- Iako su me dobronamerno opominjali da grešim, posebno moja majka, da patim i da na taj način neću ništa postići, ja sam bila zacrtala da se rešim mioma. Posle svake terapije sokom išla sam na kontrolu kod ginekologa i miom se svaki put smanjivao. Da napomenem, ciste su posle prve ture sa sveže ceđenim sokovima pukle. Što se tiče mioma, lekarka je rekla da je on toliko tvrd da se može otkloniti samo hirurškim putem i da, iako se smanjio, ne može potpuno da nestane. Nisam se pokolebala, znala sam da sam izabrala najbolje i verovala sam da će nestati. Posle skoro godinu dana ponovila sam tridesetodnevni program čišćenja organizma kada sam šesnaest dana bila na terapiji sokom, znači, nisam ništa jela, samo sam pila sveže ceđene sokove. Koristila sam suvo četkanje kože, hidroterapiju, šetnju, i dalje sam odlazila na treninge. A na kontroli… Doktorka je bila zapanjena. Rekla je da ima mnogo pacijenata i da ovako nešto još nije videla. Prosto mi je čestitala.

Kako se danas hranite?
- Uživam u životu, ni za šta nisam uskraćena, samo sam dobro odabrala. Unosim voće, povrće (sirovo i kuvano na pari), sirove orašaste plodove, semenje, klice, žitarice (integralan pirinač, proso, heljdu, kinou, ovas i ječam). "Hemiji" sam rekla veliko "ne". Jedem pasulj (azuki, crni, crveni), sočivo, leblebiju, grašak, boraniju, pojedem ponekad sir tofu, u dehidratoru pripremam razne proteinske keksiće… Moja ishrana je isključivo veganska i tako će ostati dok dišem jer ovaj osećaj ne bih menjala ni za šta na svetu. Pored navedenih namirnica, koristim zdravu vodu, pijem čajeve i jednom nedeljno postim na vodi. Post je fantastična pomoć organizmu u samoizlečenju. Redovno vežbam. Imam idealnu težinu. Osećam se snažno.

Šta je, po Vama, najvažnije da bi se pobedila insulinska rezistencija?
- Promena ishrane i navika je velika. Prvo pomislite: Ne mogu ja to. Ne možete ni da počnete jer mislite da je suviše teško. Ali nije. Samo ako želite. Moć volje i moć želje su čudo. Samo je potrebno da donesete odluku šta vam je važno u životu. Grickanje između obroka je nova moda i kulturno dostignuće i nije zdravo. Broj obroka tokom dana treba svesti na minimum jer je ćlijama potrebno vreme da se očiste. Ako telo, reagujući na hranu, neprestano luči insulin, ćelije nemaju vremena za to. Važno je da tokom dana ne jedemo neprestano i nekontrolisano, već da se, ako je ikako moguće, ograničimo na dva dobra obroka. Obnavljanje ćelija odvija se, pre svega, onda kada telo ne luči insulin. Pozitivno dejstvo ima već ako više puta nedeljno, tokom četrnaest do šesnaest sati, ne uzimamo nikakve kalorije. Post deluje na mnoge hormone koji regulišu ćelijski rast i metabolizam šećera i masti i upravljaju njima.

Pošto se slažete sa tezom da imunitet dolazi iz creva, šta treba izbegavati da bi creva bolje radila?
- Unošenje vlaknaste hrane (voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi i mahunarke) od izuzetnog značaja su za sprečavanje teških oboljenja creva, hraneći korisne bakterije koje se u njima nalaze. Ukoliko se vlakna ne unose u dovoljnim količinama, crevna flora se remeti. Banana, crni i beli luk može biti od koristi za crevnu floru. Vlakna stvaraju uslove za redovne stolice. Najbolje za sprečavanje opstipacije je uzimanje vlaknaste hrane. Potrebna je pravilna ishrana, fizička aktivnost. Hrana koja ne sadrži vlakna (meso, jaja, sir, beli hleb, prerađeni šećeri, gazirani napici, itd.) nije dobar izbor.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem