ZAŠTU BI TRUDNICE TREBALO DA IZBEGAVAJU KAFU

17.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 154 | Autor: | 0

Kofein utiče na razvoj mozga i buduće ponašanje deteta


U izveštaju objavljenom u žurnalu Neuropharmacology opisuju se neka specifična otkrića američke asocijacije Adolescent Brain and Cognitive Development (ABCD), a koja govori o konzumiranju kafe tokom trudnoće.
Ovo istraživanje je do sada najveće dugoročno istraživanje razvoja mozga kod dece, i obuhvatilo oko 11.000 ispitanika i veliki broj faktora koji mogu da utiču na biološki i bihevioralni razvoj.
Jedan od ispitivanih faktora bila je i kafa, tj. ispijanje kafe tokom trudnoće. Tražena je eventualna veza između količine ovog napitka uzetog tokom trudnoće i razvoja mozga i budućeg ponašanja dece.
Naučnici su koristeći magnetnu rezonancu utvrdili da postoji 27 kritičnih promena mozga.
Zaključak je da konzumacija kafe tokom trudnoće povezana s lošijim rezultatima dece. Čak je otkriveno da su se specifične strukturne promene videle u čitavom mozgu deteta.
Istraživači su primetili probleme u ponašanju, teškoće s pažnjom i hiperaktivnost kod dece, ali nije primećeno da napitak utiče kognitivne faktore.
"Ono što je utvrđeno jeste biološki put koji izgleda drugačije kada žene konzumiraju kofein tokom trudnoće", rekao je Zahari Kristensen, doktor medicine i autor rada objavljenog u časopisu Neuropharmacology.
Međutim, većina stručnjaka smatra da je sigurno konzumirati do 200 mg kofeina dnevno, što je potvrđeno i u nekoliko studija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem