NAGLO STE SE UGOJILI? EVO RAZLOGA

20.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 276 | Autor: | 0

Šest razloga kojih niste svesni, a zbog kojih se možete naglo ugojiti

Ponekad nemate dobro objašnjenje zašto ste se iznenada ugojili? Lorens Českin, direktor Džon Hopkins centra za upravljanje težinom, otkriva sedam razloga kojih nista svesni, a zbog kojih ćete se, ako ne pazite ugojiti.

Previše soli
-Potrošnja natrijuma čini da telo zadržava vodu. Voda ima težinu i zapreminu. Dakle, ako nekoliko dana zaredom jedete puno slane hrane, možete iznenada dobiti na težini.
Imajte na umu da mnoge namirnice koje jedete sadrže natrijum, hleb i suhomesnati proizvodi neki su od glavnih izvora natrijuma u ishrani.

Jedete više nego što mislite
Ako ste mesec ili dva neprestano povećavali broj kalorija, mogli biste čak primetiti i porast od pet ili deset kilograma.
Možda ste kupili novo posuđe, pa su vam se porcije povećale, a da niste svesni. Ako nedeljno pojedete samo 500 kalorija više, to se vremenom primeti na vagi i oko struka.

Uzimate nove lekove
Mnogo je lekova koji mogu dovesti do debljanja. Čak 15 posto slučajeva gojaznosti rezultat je uzimanje medikamenata.
Lekovi za depresiju i oni za bolesti srca (beta blokatori) dva su česta krivca debljanja. Međutim, lekovi za spavanje koji se dobijaju na recept, lekovi protiv bolova, pa čak i neki antihistaminici koji blokiraju alergije mogu prouzrokovati debljanje.
Na tu listu dodajte steroide i lekove koji pojačavaju testosteron.

Prešli ste na dijetu s više ugljenih hidrata
Ako pređete s dijete s niskim udelom ugljenih hidrata, kao što je keto, na dijetu koja sadrži više žitarica i skroba, odmah ćete primetiti razliku. Ugljeni hidrati se skladište u vašim mišićima i jetri kao glikogen. Uz svaki gram glikogena prati skladištenje vode, što znači da će tanjir testenine dodati višak vode u vašim tkivima.

Nedavno ste smršali
Bilo bi veoma lepo kad bi izgubljena težina ostala izgubljena, ali upravo je suprotno.
Naša telesna težina i telesna masnoća strogo su regulisani i naš organizam će delovati kako bi održao ravnotežu. Drugim rečima, svaki kilogram koji uspete da izgubite verovatno će se vratiti, čak i ako nastavite rutinu mršavljenja.
Ako ste nedavno izgubili kilograme, vrlo je verovatno da ćete deo toga vratiti, bez obzira na to koliko jedete ili vežbate.

Endokrini poremećaj
Otprilike svaka peta odrasla osoba ima poremećaj rada tiroide, poznat i kao hipotireoza. Iako je ovo stanje mnogo češće kod žena, Českin kaže da mnogi muškarci imaju hipotireozu, što može da izazove naglo i značajno debljanje.
Iako su manje tipični, neki drugi hormonski poremećaji takođe mogu uzrokovati debljanje. Ipak, ako imate neki od endokrinih poremećaja, gojenje verovatno neće biti jedini simptom. Umor, slabost, glavobolje, problemi u razmišljanju i depresija ili razdražljivost znaci su hormonskih poremećaja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem