ZAŠTO NAM JE POTREBAN E VITAMIN?

21.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 213 | Autor: | 0

Vitamin E je antioksidans koji se pretežno nalazi u zelenom lisnatom povrću, orasima, semenkama, plodovima mora i voću

Vitamin E se prirodno nalazi i u mnogim namiranicama i dodacima koji se koriste pri pravljenju hrane. To je esencijalna hranljiva materija rastvorljiva u mastima koja ima više zdravstvenih blagodeti.

Sprečava bolesti srca
Vitamin E poseduje nekoliko kardio zaštitnih svojstava koja mogu pomoći u prevenciji bolesti srca. Akumulacija lošeg holesterola u arterijama dovodi čini da srce teže pumpa krv kroz vene, što može dovesti do srčanog udara. Vitamin E sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, koji takođe dovode do srčanih udara. Vitamin E eliminiše efekte lošeg holesterola sprečavajući ga da oksidira i zapuši arterije.

Sprečava poremećaje nervnog sistema
Vitamin E može sprečiti ili maksimalno umanjiti oksidativni stres. To bi značilo da se suprotstavlja starenju mozga i neurodegeneraciji. Dokazano je da vitamin E pomaže u prenosu električnih signala između nervnih ćelija mozga i tela. Osim toga on znatno usporava gubitak pamćenja kod ljudi da teškim oblikom Alchajmera.

Pomaže u održanju zdravlja očiju
Dokazano je da vitamin E smanjuje rizik od stvaranja katarakte. Dovoljan unos vitamina E na dnevnoj bazi smanjuje pojavu starosne katarakte, koja je najčešću uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Usporava znake starenja kože
Vitamin E pojačava proizvodnju kolagena, proteina koji je odgovoran za održavanje elastičnosti kože. Samim tim redovna konzumacija vitamina E smanjuje pojavu finih linija i bora. Vitamin E je moćan aktioksidans koji pomaže u smanjenju oštećenja slobodnih radikala i usporava proces starenja ćelija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem