PRIRODNE ZAMENE ZA ASPIRIN

22.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 5594 | Autor: | 0

Acetil-salicilna kiselina, glavni sastojak aspirina, može se naći i u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, a koje - što je najvažnije - nemaju loše nuspojave

Acetil-salicilna kiselina, glavni sastojak ovog leka, može se naći i u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, a koje - što je najvažnije - nemaju loše nuspojave. Sve voće sadrži salicilate, posebno ako je malo nagnječeno. U tom slučaju, voćka sama proizvodi salicilate kao mehanizam samoodbrane, budući da ova jedinjenja podstiču samouništenje obolelih ili oštećenih ćelija. Ukoliko voće ima ulogu da menja aspirin, naročito treba obratiti pažnju na sledeće plodove.

Jabuke
Sastav: Između ostalog, izvor su salicina i vlakana.
Efekti: Pomažu u smanjenju upala, a od velike su koristi i ljudima kod kojih postoji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Borovnice
Sastav: Za borovnice se kaže da su prirodni aspirin. Prepune su fitonutrijenata, sadrže eleginsku kiselinu, katehine, antocijanine i salicilnu kiselinu.
Efekti: Odličan su lek protiv glavobolje i sprečavaju neurološke poremećaje. Preventiva su bolesti mozga, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Kupine
Sastav: Elagična kiselina, važna hranljiva materija, bitan je sastojak ovog bobičastog voća.
Efekti: Štite ćelije kože od štetnih UV zraka, usporavaju razgradnju kolagena u koži, smanjuju bore.

Jagode
Sastav: Posebno su cenjene jer su bogate vitaminom C i drugim važnim antioksidansima.
Efekti: Sprečavaju artitis, gubitak pamćenja, maligna oboljenja i bolesti srca.

Ribizle
Sastav: Na dobrom su glasu jer sadrže gama-linoleinsku kiselinu.
Efekti: Smanjuju iritaciju očiju i upalu sinusa.

Maline
Sastav: Imaju najviše limunske, zatim jabučne, salicilne i mravlje kiseline, a bogate su vitaminom C.
Efekti: Smanjuju bol, upale, leče glavobolju.

Trešnje
Sastav: Važan sastojak su antocijani, jedinjenja koja trešnji daju crvenu boju. Optimalna dnevna doza je dvadeset trešanja (svežih ili smrznutih).
Efekti: Imaju protivupalna svojstva, i do deset puta jača od aspirina.

Višnje
Sastav: Bogate su vitaminima A,C,E i folnom kiselinom, mineralima, kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima. Višnje sadrže fenole, galnu i p-kumarinsku kiselinu, kemperol i kvercetin.
Efekti: Konzumiranjem ovog voća smanjuje se bol u mišićima. Višnja smanjuje rizik od dobijanja šećera, kao i od oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Grožđe
Sastav: Sadrži kalijum, mangan, vitamin C, B1 i B6, vlakna, kalcijum, gvožđe. U znatnoj meri zastupljeni su i antioksidansi - uništavaju štetne supstance i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.
Efekti: Porcija grožđa dnevno opustiće krvne sudove i pospešiti protok krvi, što će vrlo brzo rezultovati ublažavanjem neprijatnog bola (naročito u predelu leđa).

Ananas
Sastav: Ovo tropsko voće bogato je vlaknima i fitohemikalijama, kao i salicilnom kiselinom.
Efekti: Ananas pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Istovremeno, prirodna je brana stvaranju krvnih ugrušaka.

Grepfrut
Sastav: Salicilna kiselina, koja je aktivni sastojak aspirina.
Efekti: Jača metabolizam, potpomaže gubitak kilograma, utiče na prokrvljenost arterija.

Badem
Sastav: U velikoj količini sadrži salicin, aktivnu protivupalnu materiju. Obiluje i magnezijumom.
Efekti: Otklanja učestale i dugotrajne glavobolje pa spada u kategoriju "prirodnih asprina". Važan je za bolji protok kiseonika i nutritijenata u organizmu - čini da se mišići opuste i smanjuje razdražljivost. Dovoljno je uzeti kašiku badema dnevno (deset do dvanaest komada).
Kora bele vrbe

Blagotvorno dejstvo vrbine kore bilo je poznato još u antičko doba. Danas se zna da sadrži supstancu salicin, koja se u stomaku pretvara u salicilnu kiselinu. Kora bele vrbe pomaže u slučaju glavobolje, groznice, upala ali i ublažava bol - pre svega u donjem delu leđa, kao i bolove izazvane artritisom. Najčešće se koristi za pripremanje čaja.

Začini
Đumbir
Budući da ima dejstvo slično aspirinu, koristi se u lečenju glavobolje, mučnine i nervnih smetnji. Donekle može uticati na varenje ili ostaviti gorak ukus u ustima, ali druga neželjena dejstva nisu zabeležena pa se preporučuje i odraslima i deci. Đumbir se može uzimati svež, u prahu - kao dodatak hrani ili u vidu čaja (uz malo meda).

Crni biber
Još je drevna kineska tradicionalna medicina poznavala lekovita svojstva crnog bibera. Sadrži komponente koje deluju protivupalno, pre svega se misli na piperin. Efikasno je sredstvo protiv artritisa. Dovoljno je da malo sveže mlevenog crnog bibera pospete po obroku. Slična dejstva imaju mirođija, origano, majčina dušica.

Kurkuma
Kurkuma, tradicionalan indijski začin, čest je sastojak mnogih jela (može se dodati u meso, salate, paste, sosove, pirinač…). Studije su pokazale da kurkumin, antioksidans iz kurkume, ima snažno protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko dejstvo. Smatra se da je kurkuma i do tri puta delotvornija da ublaži bolove od asprina, a ne oštećuje želudac. Optimalna dnevna doza je pola kašičice.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem