ROBOT BERE VOĆE

24.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 147 | Autor: | 0

Izraelski FAR prvo pronalazi najbolji način da priđe voćki, potom je odabira prema veličini i zrelosti i koristi hvataljku da je ubere

Svi koji su nekada imali prilike da beru šljive ili jabuke znaju koliko branje voća može da bude težak fizički rad. Narvno, i tu se našla tehnologija da priskoči u pomoć.
Robot koji bere voće, nazvan FAR (Flying autonomous robot - leteći autonomni robot), koristi veštačku inteligenciju, odnosno algoritme percepcije, za lociranje stabala, kao i algoritme "vida" za otkrivanje voćki na drvetu.
Robot berE samo zrelo voće i potom ga klasificira po veličini i zrelosti. Nakon što prvo odabere voćku, robot pronalazi najbolji način da joj priđe, a zatim koristi hvataljku da je obuhvati i ubere.
U jednom voćnjaku može da radi više robota, bez rizika od međusobnog sudaranja, pošto ih kontroliše jedan autonomni "digitalni mozak".
Robot je delo izraelske kompanija Tevel Aerobotics Technologies, koja ističe da njen FAR rešava problem nedostatka radne snage i istovremeno smanjuje troškove voćarima. Njegova prednost je i to što mogu da rade 24 sata dnevno.
Ipak, izraelska kompanija ističe da roboti ne mogu da zamene ljude u voćarstvu, nego im samo pružaju pomoć.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem