SIMPTOMI NAJTIŠEG UBICE

28.02.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 518 | Autor: | 0

Kako ugljen-dioksid i ugljen-monoksid deluje na telo čoveka i da li ga možemo prepoznati na vreme


Nedavno je region šokirala vest da su voditeljka Nikolina Pišek i njena ćerka Una pronađene onesvešćene u stanu, kako se kasnije ispostavilo, zbog trovanja ugljen-monoksidom usred neispravnih cevi za grejanje.
Srećom, pronađene su na vreme, ukazana im je pomoć, pa je fatalan ishod sprečen.

Kako ugljen-dioksid i ugljen-monoksid deluje na telo čoveka i da li ga možemo prepoznati na vreme?

Trovanje ugljen-monoksidom najčešće je od svih inhalacionih trovanja uopšte. Izvori ugljen-monoksida su nepotpuno sagorevanje goriva, upotreba drvenog uglja, prirodnog gasa, u industriji i domaćinstvu, benzinski motori sa unutrašnjim sagorevanjem i požari.
Mehanizam trovanja ugljen-monoksidom je kompleksan. U osnovi je hipoksija zbog vezivanja ugljenika za gvožde, stvaranje karboksihemoglobina. S obzirom da on nije sposoban za transport kiseonika, postoji smanjena količina arterijskog kiseonika.

Dejstvo ugljen-monoksida na čoveka je trostruko: utiče na disanje, kiselo-baznu ravnotežu i sluzokožu.

Akutno trovanje ugljen dioksidom i njegovi simptomi zavise od koncentracije i trajanja izloženosti. Koncentracije od 3 do 5% izazivaju hiperventilaciju, dispneju, glavobolju i konfuziju.
Pri koncentraciji od 8 do 10%, pored ovih simptoma javlja se poremećaj vida, znojenje, tahipneja, hiper-tenzija, tahikardija, a koncentracije preko 10% izazivaju poremećaj svesti, ataksije, konvulzije, hipotenziju.
Kada su koncentracije u vazduhu preko 30% dolazi do kome, grčeva i ubrzo nastupa smrt usled srčanog zastoja.
U neprovetrenim prostorijama sa ustajalim vazduhom trovanje može imati drugačiju sliku, sa znojenjem, osećajem žedi, nedostatkom vazduha, bolom u grudnom košu, hipotenzijom i komom.

Mere prve pomoći i lečenja jesu prekid izloženosti gasu, veštačko disanje, kiseonik, simptomatske i suportivne mere.

Postoje veoma značajne individualne razlike u raznim stepenim trovanja, a najraniji simptomi i znaci često su nespecifični i mešaju se sa drugim oboljenjima.

Lako trovanje se manifestuje glavoboljom, mučninom, vrtoglavicom, povraćanjem.

Srednje teško trovanje uslovljava bol u grudima, otežano razmišljanje, zamagljen vid, teško i ubrzano disanje i rad srca, nekontrolisan hod, nekrozu mišića.

Teže trovanje se karakteriše stezanjem u grudima, lupanjem srca, dezorijentisanošću, komom, aritmijama, hipotenzijom, lošom prokrvljenošću srca, grčevima, ružičastom bojom kože. Smrt je posledica asfiksije, paralize centra za disanje ili poremećaja srčanog rada.

Lečenje trovanja ugljen-monoksidom, pored prekida ekspozije, podrazumeva što ranije davanje kiseonika koji direktno kompenzuje hipoksiju u tkivima, istiskuje ugljen-monoksid iz veze sa hemoglobinom i drugim hemoproteinima. Treba ga dati u koncentraciji 100%, najbolje preko maske ili endotrahealne tube. Hipotenzija se leči intravenskim tečnostima. Terapija kod težih trovanja jeste hiperbarični kiseonik koji povećava količinu rastvorenog kiseonika oko deset puta, što je dovoljno da obezbedi cerebralne potrebe.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem