OSTAJETE BEZ DAHA PENJUĆI SE UZ STEPENICE? EVO ŠTA BI TREBALO DA ZNATE

11.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1120 | Autor: | 0

Otežano disanje može biti znak anksioznosti, anemije, srčanih problema, astme...

Ako ostajete bez daha kada jednostavno hodate stepenicama, radite po kući ili kada sedite i jedete, vreme je da posetite lekara.

Sana Kudus, pulmolog iz Medicinskog centra Univerziteta Lojola u Čikagu, otkriva razloge gubitka daha koje nastaje bez veće fizičke aktivnosti, prenosi Lajvstrong.

1. Anksioznost
"U stresnoj situaciji uobičajen odgovor tela je borba ili beg, što znači da vam se ubrzavaju rad srca i disanje, što može dati osećaj da nemate daha", kaže Kudus.
Ali, kada je uzrok anksioznost, otežano disanje obično traje između 10 i 30 minuta. Epizode koje nastaju i nestaju brzo proizlaze iz osećaja straha ili neprijatnosti.

2. Alergije ili astma
"Puno je činilaca koji mogu izazvati alergijski odgovor koji sužava disajne puteve, uključujući izloženost prašini, polenu, peruti kućnih ljubimaca ili jakim mirisima i isparavanjima", kaže dr Kudus.
Izloženost alergenima ili iritantima u vazduhu može pokrenuti simptome astme, kao i jake emocije i hormonske promene tokom trudnoće.

3. Anemija
Anemija je stanje u kojem imate nizak nivo crvenih krvnih zrnaca, a često je izazvano nedostatkom gvožđa ili obilnom menstruacijom.
Kad nedostaju crvena krvna zrnca koja dovode kiseonik do tkiva, osoba može da oseti umor, ima otežano disanje i vrtoglavicu.

4. Hladan vazduh
Izloženost hladnom vazduhu može izazvati reakciju sličnu astmi.
Niske temperature mogu da izazovu i kašalj. To se može dogoditi kod zdravih ljudi, ali je često ovakvo stanje kod ljudi koji imaju respiratorne probleme, poput astme, izraženije.

5. Srčani problemi
Ako srce ne može efikasno da pumpa krv, javlja se zadihanost tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, poput penjanja stepenicama. Kratak dah simptom je srčanih problema.
Kratak dah takođe je znak upozorenja na srčani udar, prema Američkom udruženju za srce, a može se dogoditi sa ili bez bolova u grudima. Ostali simptomi uključuju mučninu, vrtoglavicu, bolove u leđima ili vilici i hladan znoj.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem