VOLITE ČAJ OD KAMILICE, A DA LI ZNATE DA GA PRAVILNO PRIREMITE?

11.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1240 | Autor: | 0

Najčešća greška je što se za pripremu čaja koristi mnogo manje cvetova nego što je potrebno

Da nije bilo nemačkih trgovaca sa početka 19. veka da nam "otvore oči" i ukažu koliko je kamilica cenjena u svetu i lekovita biljka, mi bismo je i dalje smatrali korovom.
Do 1901. godine za kamilicu (Matricaria chamomilla) se uopšte nije znalo u našim krajevima, smatrala se korovskom biljkom, a onda su nam oči otvorili nemački trgovci koji su nam otkrili koliko je ova biljka cenjena u svetu, a tek što je lekovita… Stručnjaci kažu da najkrupnija, najsočnija, najčistija i najlepša kamilica raste po žitištima, pre svega uz ozimu pšenicu.
Kamilica se najviše upotrebljava kao čaj, priprema je vrlo jednostavna, ali, nažalost, u većini slučajeva pogrešna. Najčešća greška je u tome što se za pripremu čaja koristi mnogo manje cvetova nego što je potrebno. Druga greška je što se čaj kuva, i to često veoma dugo, kako bi se ekstrahovali lekoviti sastojci, što je, takođe, pogrešno. Jer glavni lekoviti sastojak kamilice je etarsko ulje. A kada ulje kuvate - ono ispari.
Pravilno pripremanje čaja od kamilice sastoji se u sledećem: U šolju staviti dve pune kašike cveta kamilice. Preliti šoljom ključale vode. Promešati, pa poklopiti. Ostaviti čaj da odstoji pola sata do ceo sat. Zatim se procedi i pije. Ako je čaj namenjen bolesniku koji treba da se preznoji - čaj se pije topao, a ako se koristi za poboljšanje apetita - pije se ohlađen, pola sata pre jela.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem