LETI SE BERE SAMO ONO ŠTO SE U MARTU POSEJE I ZASADI

26.03.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 422 | Autor: | 0

Početak proleća je pravo vreme za započinjanje radova u bašti

Najviše posla baštovani imaju u martu, jer se tada rade najvažniji radovi u bašti, povrtnjaku i voćnjaku, ali i na balkonima i terasama. Baštovani amateri se često dvoume da li je rano, jer šta ako neočekivano počne mraz?

U martu se formira bašta
Kako će izgledati bašta, šta ćete saditi i na leto brati, zavisi od rada u martu. Sada se priprema zemljište za sadnju. Veću baštu ašovom ili motikom prekopajte, a onda nađubrite.

Ruže i živa ograda
U martu se sadi ukrasno bilje, a naročito ruže. Posadite i presadite lekovito i začinsko bilje. Sada se orezuje voće ali i žbunasto bilje koje cveta leti (ruže, hortenzije, živa ograda).
Idealno je da se pre okopavanja bašte stavi tanak sloj pregorelog stajnjaka ili da ga kasnije ponovo prekopate. Na kraju se zemlja obogati mineralnim đubrivom.
Peskovita i rastresita zemlja se prekriva slojem humusa, treseta ili pregorelog stajnjaka, pa se tek onda prekopava.
Ukoliko bašta ima ima kamenje - mora da se povadi.

Šta se seje u martu?
Sada se seje luk, spanać, blitva, salata, grašak, šargarepu... Kada to završite sredinom meseca posejte celer, rotkvice, mirođiju, peršun, paštrnak. Krajem marta sade se zeljaste biljke: kupus, kelj, karfiol i keleraba.

Rasad ili seme?
Počnite sa rasadom sezonskog povrća. Nabavite seme prokelja, brokolija, karfiola, kupusa, krastavaca, paradajza, paprika, patlidžana, lubenica i dinja. Gajbice napunite peskom i zemljom i posejte seme. Postavite ih na sunčanom i toplom mestu, redovno zalivajte i čekajte da proklija. Ukoliko nemate staklenik pokrijte gajbice providnom folijom.
Vreme je za voće! Posadite sadnice, a oko starih stabala stavite stajnjak i kompost.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem