DAN I NOĆ SE SADI U APRILU

12.04.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 355 | Autor: | 0

Cvetne lepotice koje će vam, ako ih sada zasadite, ukrašavati dvorište do kasne jeseni

Da bi vaša bašta bila šarena i puna cveća, prionite na posao.
Tokom aprila najbolje je zasaditi zimzelene i žbunaste biljke, kao i letnje lukovice.
Ove tri biljke generalno ne zahtevaju preveliku negu, a tokom leta će vas "nagraditi" prelepim šarenim cvetovima.

Dan i noć
Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primesama bele ili žute.
Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava semenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.
Ukoliko se opredelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dve trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 semenki i prekrijete ih zemljom.
Gotove biljke za dvorište trebalo bi saditi u razmaku od 20 do 30 centimetara i obilno ih zaliti, pazeći da ne pokvasite listove. Dan i noć odlično uspeva u polusenci, nije zahtevan za održavanje i može da traje do prvih mrazeva.

Lepi čovek
Cinija ili u narodu poznata kao "lepi čovek" podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama.
Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svetlosti. Poželjno je zasaditi je na mesto zaklonjeno od vetra u hranljivo i umereno vlažno zemljište.
U proleće se sadi seme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke će početi cvetaju.

Kadifica
Kadifica se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.
Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.
Precvetale cvetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifica je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno seme za sledeću godinu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem